Danas otvorenje 22. Mostarskog sajma gospodarstva: Kina zemlja partner

Radiosarajevo.ba
Danas otvorenje 22. Mostarskog sajma gospodarstva: Kina zemlja partner
Foto: Nezavisne novine / Mostarski sajam gospodarstva

Ovogodišnji Sajam gospodarstva u Mostaru bit će održan po 22. put, od 9. do 13. aprila.

Zemlja partner ove godine je Kina, kojoj će ovo biti drugo partnerstvo na mostarskoj privrednoj smotri.

Uz to što je bila zemlja partner, NR Kina je posljednje desetljeće izrazito prisutna na mostarskom sajmu, pišu Nezavisne novine.

Posebno se to odnosi na posljednje tri godine, kada su se kineski izlagači na sajmu predstavili svojim najjačim privrednim subjektima iz svijeta računarstva, informacijskih tehnologija i energetike.

Uz Kinu, na 22. mostarskom sajmu su izlagači iz još tridesetak zemalja i iz svih oblasti privrede, a biće oko 860 izlagača.

Naime, sajam u Mostaru je izložba općeg tipa i na njoj se tradicionalno predstavljaju poslovni subjekti iz skoro svih grana gospodarstva, od kojih prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim elektroindustrija i IT sektor.

Sastavni dio ovog sajma su i njegove dvije tradicionalne podsajamske manifestacije: Sajam turizma, na kojem se promoviraju autohtona domaća vina i turistička ponuda, te Sajam knjige i grafičke industrije.

Sajam je mjesto za održavanje bilateralnih političkih razgovora, ekonomskih konferencija, skupova, prezentacija i gastronomskih natjecanja.

Otvaranju mostarskog sajma prisustvovat će i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Programom posjete predviđen je i obilazak radova na obnovi saborne crkve Svete trojice u Mostaru.

Organizatori sajma najavili su i prisustvo Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore, te Andreja Plenkovića, premijera Hrvatske. Spominjano je i prisustvo austrijskog premijera Sebastijana Kurca, ali to još nije potvrđeno.

Sajam će otvoriti Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije