Načelnik Cazina pozvao građane: Ko god želi saditi, Općina će mu osigurati sjeme

Radiosarajevo.ba
Načelnik Cazina pozvao građane: Ko god želi saditi, Općina će mu osigurati sjeme
Wikipedia / Cazin

Grad Cazin uputio je obavijest svim zainteresiranim poljoprivrednicima i ostalim građanima da se, ukoliko žele izvršiti sjetvu kukuruza, graha ili krompira, mogu obratiti Gradskoj službi za poljoprivredu od koje će dobiti sav repromaterijal: sjeme, zaštitu, gnojivo i gorivo.

Minimalne površine za kukuruz su 3, a za krompir i grah pola dunuma površine. Razlog za uvođenje ove mjere su globalne promjene u svijetu i kod nas koje se dešavaju i sasvim sigurno će se dešavati jedan duži period.

„Mi vidimo da kriza oko corona virusa, osim u zdravstvenom smislu, utječe na sve države i sve globalne procese. Vidimo da se zatvaraju granice i da se ograničava protok roba i kretanje ljudi i procjenjujemo da je hrana u ovoj godini zasigurno bitan resurs. Zbog toga smo pokrenuli proces nabavke sjemena i ostalog repro materijala potrebnog za uspješnu sjetvu jer u situaciji nekog lošijeg scenarija, za koji se svakako nadamo da će izostati, bitno je reagovati na vrijeme“, kaže gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

On je istaknuo da ono što se zasije sada, dok još traje povoljan period za proljetnu sjetvu, uz postojeći stočni fond, mljekarstvo i ostale resurse, svakako može činiti zaokružen ciklus opskrbe hranom, piše Opcinacazin.ba

„U tom cilju smo pozvali sve ostale općine i kanton da se uključe u ovakav vid aktivnosti i planova rada, jer unatoč svemu, rješavanje ovog segmenta je ohrabrujuća i važna stavka za sve građane. Mi moramo biti zajednica koja na nogama dočekuje svaku kriznu situaciju, pa i ovu“, dodaje gradonačelnik Ogrešević.

S obzirom da još uvijek niko ne može dati ni približne procjene o tome kako će se i kada okončati kriza vezana za corona virus, iz uprave Grada Cazina su se obavezali i da će otkupiti sav višak proizvedenih kultura ukoliko ne bude potreban onima koji se uključe u ovaj projekat.

„Preventivom, domaćinskim planiranjem i pravovremenim djelovanjem, moguće je i u najtežim okolnostima izbjeći mnoštvo problema s kojima se možemo suočiti. Naravno, nadamo se svemu onom što je najbolje za sve nas“, poručio je cazinski gradonačelnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije