Mobilna telefonija u BiH od danas jeftinija

Radiosarajevo.ba
Mobilna telefonija u BiH od danas jeftinija
Pixabay / Ilustracija
Od danas na snagu stupa prvi set mjera koje imaju za cilj smanjenje cijena u mobilnoj telefoniji, podsticanje konkurencije i zaštitu prava krajnjih korisnika.

Regulatorna agencija za komunikacije ranije je donijela odluku kojom je naloženo operatorima BH Telecom d.d. Sarajevo, Mtel a.d. Banja Luka i HT d.d. Mostar da najkasnije do 1. juna primjene sljedeće mjere:

  • Izjednačavanje cijena poziva iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama s cijenom poziva iz mobilne mreže prema vlastitoj fiksnoj mreži, i vrijedi za sve postpaid i prepaid pakete;
  • Trajanje računa za prepaid korisnike nakon nadopune iznosom 10 KM i više, mora vrijediti najmanje 90 dana (u periodu od 90 dana korisniku omogućiti dolazne i odlazne pozive);
  • Izmjena člana 13. Pravila 67/2012 o modelu rebalansa cijena govornih telefonskih usluga u BiH za postpaid i prepaid tarifne pakete. Cilj primjene ove mjere je nediskriminacija korisnika mobilne telefonije u odnosu na korisnike fiksne telefonije.

Imajući u vidu da su smanjene cijene u mobilnoj telefoniji sadržane u novoformiranim paketima koji su u ponudi, RAK je pozvao krajnje korisnike da se informiraju o dostupnosti raspoloživih paketa i tarifnih modela kako bi imali pristup uslugama u mobilnoj telefoniji po smanjenim cijenama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije