Valicon: Koji su najpopularniji brendovi u regiji

Promotivni tekst
Valicon: Koji su najpopularniji brendovi u regiji
/ Promo
Milka i Coca-Cola su među najboljih deset brendova u svim zemljama.

Srbija i Hrvatska ne „uvoze” regionalne brendove, a Hrvatska je istovremeno i najveći „izvoznik” brendova. Bosna i Hercegovina je najveći „uvoznik” regionalnih brendova, a Makedonija najveći „uvoznik” globalnih brendova. Sve zemlje, izuzev Bosne i Hercegovine, imaju lokalni brend mineralne vode među deset najjačih brendova.

VALICON svake godine provodi istraživanje snage brendova iz kategorija roba široke potrošnje. Lista je zanimljiva sa različitih aspekata gledanja, iz kojih svi mogu izvući svoje zaključke. Snaga brendova determinira snažnu konkurentsku prednost kompanija, a također i samih ekonomija.

Ovdje smo izvukli nekoliko zanimljivih zaključaka koji se više tiču lokalnih tržišta i zemalja porijekla top 10 brendova po zemljama regiona:

  1. Milka i Coca-Cola su među najboljih deset u svim zemljama. Uspjeh u svim zemljama je donio dvije najbolje pozicije i na listi najboljih brendova cjelokupne regije.
  2. Srbija i Hrvatska ne „uvoze” regionalne brendove - na listama dvije najveće zemlje regije su domaći ili globalni brendovi - u Hrvatskoj svega tri, a u Srbiji četiri globalna brenda.
  3. Hrvatska je najveći „izvoznik” brendova - u četiri slučaja su Hrvatski brendovi među top 10 u drugim zemljama (Vegeta u BiH i Makedoniji, te Cedevita u BiH i Sloveniji). Srbija ima dva (Smoki i Jaffa u BiH), a Slovenija jednog (Argeta u BiH i Makedoniji) predstavnika na listama van svojih tržišta.
  4. Bosna i Hercegovina je najveći „uvoznik” regionalnih brendova. Pet od najboljih deset u BiH potiče iz regije - dva hrvatska (Cedevita i Vegeta), dva srbijanska (Smoki i Jaffa) i jedan slovenski (Argeta) brend.
  5. Makedonija je najveći „uvoznik” globalnih brendova. Samo tri lokalna brenda su među top 10 u Makedoniji, ali i samo dva regionalna (Argeta i Vegeta). Globalni brendovi su zauzeli pet pozicija - Milka, Coca-Cola, Orbit, Nescafe i Pepsi.
  6. Sve zemlje, izuzev Bosne i Hercegovine, među deset najjačih brendova imaju lokalni brend mineralne vode. Radenska je treća u Sloveniji, a u Hrvatskoj je pored Jamnice tu i Jana (u kategoriji negazirane vode). Knjaz Miloš je u Srbiji na petom, a Pelisterka na osmom mjestu u Makedoniji. Na vodi se vidi da je homogenost tržišta bitna za uspjeh brenda lokalno. Tržište BiH je fragmentirano, te brendovi mineralne vode ne uspjevaju postići veliku snagu brenda.
  7. Kada se na kraju, ali ne i najmanje važno, radi o regionalnoj listi vidimo da je uspjeh hrvatskih brendova na lokalnom tržištu (prve četiri pozicije u Hrvatskoj drže hrvatski brendovi), zajedno sa uspjehom na drugim tržištima doprinio da u prvih pet u regiji imamo dva brenda iz ove zemlje - Vegetu i Cedevitu. Ipak, dva globalna brenda, Milka i Coca-Cola, drže prve dvije pozicije. U prvih pet je i Smoki, koji također ima „izvozni” uspjeh kada se radi o njegovoj snazi brenda na drugim tržištima.

Liste najboljih brendova, kako lokalno tako i regionalno, su zanimljive sa različitih, a najviše poslovnih i društvenih aspekata što smo na početku spomenuli. Violeta, kao jedini bh. brend među najjačih deset u BiH, je jedini iz kategorije toalet papira koji se uspio probiti među najbolje, čak i kada se posmatraju ostale zemlje. Ipak, na regionalnoj listi je Paloma daleko bolja (15. mjesto), iako nije među prvih 10 lokalno ni u jednoj zemlji. Međutim, tokom godina, Violeta bilježi sve veću snagu brenda i na regionalnom nivou.

Bosna i Hercegovina, koja se dugo nazivala Jugoslavijom u malom, i sada među svojih deset najsnažnijih ima brendove iz cijele regije (osim Makedonskih) - BiH je „otvorenija” za regionalne, nego za globalne brendove. BiH je kako vidimo zanimljiva kao alternativno tržište, gdje ne važe pravila iz drugih zemalja.

O VALICON-u

VALICON je jedna od vodećih agencija za marketing consulting i istraživanje na području regiona jugoistočne Evrope, s posebnim fokusom na zemlje bivše Jugoslavije. VALICON je specijaliziran za mala tržišta, prilagođena rješenja, savremenu metodologiju i blisku saradnju s klijentom. VALICON prati najveće regionalne igrače iz raznih industrija, skupljajući tako ekstenzivne uvide u regiji. Znanja i vještine zaposlenih sežu u discipline kao što su upravljanje brendovima, consulting, inovacije, mediji, prognoziranje trendova, internetske (mrežne) strategije i data mining. VALICON svojim klijentima već danas nudi usluge na cjelokupnom području bivše Jugoslavije, preko odabranih partnera, ali također  u drugim državama Evrope.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije