Mliječni put društvene odgovornosti: Zaštitimo domaću proizvodnju!

Faruk Vele
Mliječni put društvene odgovornosti: Zaštitimo domaću proizvodnju!
Arhiv / Mlijeko

Dramatičnost ekonomskih i društvenih promjena u vrijeme pandemije COVID-19 iznova upozorava na sve opasnosti pretjerane ovisnosti o uvozu, posebno kada se do dešava na uštrb domaće proizvodnje.

Bosna i Hercegovina je u posebno je nepovoljnom položaju, jer naša poljoprivredna proizvodnja ne može zadovoljiti potrebe domaćeg stanovništva. Dok smo još u strahu od pandemije, eventualne blokade granica ili vještačkog povećanja cijena, sve je naglašenija dužnost društva, posebno institucija na svim razinama, jeste da brinu o zaštiti domaće proizvodnje kako bi se spomenuta ovisnost o uvozu svela na realnije razine. Posebno u granama privrede gdje imamo velike potencijale.

Jedna od tih strateških grana privrede svakako je mljekarstvo. Mljekarski sektor u Bosni i Hercegovini je najrazvijenija poljoprivredna grana koja zapošljava veliki broj kooperanata i otkupljuje mlijeko od oko 10.000 farmi u našoj zemlji sa čak oko 40.000 zaposlenih!

Kao takva, mljekarska industrija u Bosni i Hercegovini je i za vrijeme pandemije COVID-19 pružala značajnu podršku zdravstvenom sektoru, kao i onima kojima je to potrebno. Svojim radom nastavljaju ne samo da osiguravaju osnovne namirnice građanima, već i izvozno jačanje privrede, a samim tim i države.

Svijet o važnosti domaćeg

Zato je važno da i društvo čuje njihov glas. Najveći proizvođači mlijeka naglašavaju značaj očuvanja domaće proizvodnje.

"Domaća proizvodnja je osnova zdrave i održive ekonomije, čime pozitivno utječe na zajednicu u mnogim aspektima. Jedan od najvažnijih je zaposlenje i sigurna egzistencija, te mogućnost kupovine domaćih proizvoda što direktno štiti i razvija bh. privredu. Svaka proizvodnja, a posebice mljekarska, se svakodnevno susreće sa različitim izazovima, ali na iste uspješno odgovara ukoliko ima konstantnu podršku svojih potrošača. Aktualna kriza sve više podiže svijest o važnosti domaće proizvodnje, posebice proizvodnje hrane. Stoga je i očuvanje domaće proizvodnje lako moguće i u izazovnim vremenima ako se intenzivno radi na sinergiji državnih institucija, privatnog sektora i zajednice u kojoj se djeluje ", ističu za Radiosarajevo.ba iz kompanije Meggle.

Prema njihovim riječima, "institucije i vlasti bi prvenstveno trebale raditi na promidžbi i promociji domaće privrede, te imati jasne smjernice za zaštitu iste".

"Građani Bosne i Hercegovine trebaju imati razvijenu svijest o važnosti domaćeg, a to se postiže različitim radionicama i edukacijama. Iz zapadnih zemalja imamo mnoštvo primjera kampanja kreiranih od strane vlasti čiji je jedini cilj promidžba i očuvanje domaćih proizvođača i proizvoda. Osim što pokreće cijeli ekonomski sistem jedne države, takav pristup regrutira i mladog potrošača što osigurava održivost i daljnji razvoj", poručuju iz kompanije Meggle.

Zahtjevi vlastima

Adin Fakić, direktor kompanije Milkos d.o.o. Sarajevo podsjeća da je mljekarstvo ključni pokretač razvoja drugih poljoprivrednih grana u Bosni i Hercegovini, te da indirektno zapošljava veliki broj ljudi.

Specifičnost mljekarstva je, napominje Fakić, u tome da je u periodu od oktobra do aprila smanjena proizvodnja mlijeka zbog prirodnih uslova u Bosni i Hercegovini, načina ishrane i čuvanja stoke, dok proizvodnja mlijeka raste sa dolaskom proljeća.

"U normalnim okolnostima došlo bi do rasta prometa i prihoda od prodaje mlijeka i mliječnih proizvoda, međutim mi imamo veliku neizvjesnost u ovim uslovima prirodne nesreće. Dakle, da li ćemo prodati sve proizvode koje ćemo proizvesti. Nepostojanje robnih rezervi dovodi do toga da nemamo alternativnu mogućnost rješavanja viška zaliha gotovih proizvoda, što može dovesti do prekida otkupa mlijeka, smanjenja broja zaposlenih u mljekarama, distribuciji i prodaji. Također, problemi sa kojima smo se suočili odnose se na neizvjesnost po pitanju stabilnosti prihoda zbog narušene zdravstvene situacije, zbog čega će Bosna i Hercegovina ostati bez veoma značajnih potrošača u ovom periodu godine, a to su bh. dijaspora i strani turisti", kaže nam, uz ostalo, direktor Fakić.

Nadalje, naš sagovornik dodaje kako mljekare nisu imale velike zahtjeve prema vlastima.

"Oni su se odnosili na 'Korona zakon', što pokušali objasniti Vladi FBiH i zastupnicima u Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. U tome smo u velikoj mjeri i uspjeli, ali Vlada to nije podržala odbacivši sve amandmane. Naš glavni prijedlog odnosio se na to da se pokuša spasiti primarni poljoprivredni sektor kroz određene izmjene zakona. Naročito je važno bilo da smo tražili obavezno bezuslovno subvencioniranje doprinosa za sve zaposlene u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, za sva dobra koja su registrovana, a koje se odnose na pravna lica, obrtnike i fizička lica", naglašava Fakić za naš portal, dodajući da je uz veliko razumijevanje Ministarstva poljoprivrede FBiH uspostavljeno redovno plaćanje poticaja i subvencija, čime se sektor poljoprivrede stabilizirao.

Liderska pozicija

U situaciji smanjene ekonomske aktivnosti, mnogi su zabrinuti za svoju egzistenciju.
Zanimalo nas je da li kooperanti i uposlenici kompanija poput Megglea mogu biti sigurni.

"MEGGLE kompaniju upravo i čine zaposlenici i kooperanti. Njihov rad i zalaganje su i zaslužni za lidersku poziciju i očuvanje iste na bh. tržištu. I u kriznim okolnostima naše je poslovanje stabilno i ulažemo maksimalne napore da tako i ostane", navode iz ove kompanije.

Interesiralo nas je, s obzirom i na poziciju na tržištu, da li Meggle, eventualno, planira povećanje broja uposlenih i kooperanata (danas imaju 212 zaposlenika i oko 1.800 kooperanata). Iz kompanije Meggle navode:

"Tržište je svakim danom sve zahtjevnije, te su konstantna ulaganja, razvoj i modernizacija neophodni. MEGGLE je prvenstveno fokusiran na domaće tržište, iako već godinama uspješno izvozi u susjedne i EU zemlje. Prehrambene navike i stil života se mijenjaju čime se otvaranju neke nove mogućnosti, a nove mogućnosti u većini slučajeva zahtijevaju i daljnja ulaganja".

Sarajevska mljekara Milkos osnovana je davne 1953. godine i kroz svoju historiju imala je veoma težak put, te se susrela s brojnim iskušenjima. Jedno od njih je i pandemija COVD. No, vjeruju da će mljekarska industrija odoljeti i ovim iskušenjima.

"Od početka pandemije do danas otkupili smo svaki ugovoreni litar mlijeka od naših kooperanata i uredno ga platili. Broj zaposlenih radnika nismo smanjivali. Radili smo u posebnim i otežavajućim okolnostima, kako na otkupu mlijeka, tako i na njegovoj preradi. Naše poslovanje oslanja se na kupce u Bosni i Hercegovini i oko 25 posto na kupce izvan BiH, te zbog toga očekujemo i podršku kupaca prilikom kupovine mlijeka i mliječnih proizvoda. Sigurno je da nas u narednom periodu očekuje veoma ozbiljna situacija... Mi ćemo pružiti maksimum u cilju održanja nivoa proizvodnje, stabilnosti prihoda i sigurnosti otkupa mlijeka", zaključio je Fakić.

Društvena odgovornost mljekarske industrije

Mljekarska industrija je pokazala društvenu odgovornost. Brojni su primjeri za to, a kompanija Meggle se sa svojim značajnim donacijama bolničkim centrima potvrdila kao svojevrsni predvodnik u tome. Koliko je danas važno biti i društveno odgovoran?

"Društvena odgovornost je jedan od glavnih stupova modernog poslovanja. Djelovati u nekoj zajednici, a pritom istu ne podržavati nije moguće. MEGGLE donacija zdravstvenom sustavu je samo jedna u nizu, no zbog specifičnosti situacije je imala veći publicitet. Osim klasičnih donacija, društvena odgovornost su sve aktivnosti jedne kompanije koje donose dobrobit kompletnoj zajednici, bilo da je riječ o podršci sportskom događaju, kulturnoj manifestaciji ili nevladinoj organizaciji koja se bori za rješenje nekog problema", naveli su iz kompaije Meggle.

I u Milkosu prepoznaju značaj doprinosa široj zajedici. Među onima kojima je podrška stigla s ove adrese su, pored zdravstvenog sektora, narodne kuhinje i dobrotvorna društva, pojedinci...

"Milkos je donirao mliječne proizvode u vrijednosti većoj od 100.000 KM različitim dobrotvornim organizacijama. Naša moralna obaveza i društvena odgovornost je da u skladu sa svojim mogućnostima pomognemo koliko god je to moguće. Sarajevska mljekara Milkos radiće na tome i ubuduće", izjavio je direktor Fakić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije