Milićević: Neriješeno još 777 od 12.000 imalaca kredita u švicarskim francima

Fena
Milićević: Neriješeno još 777 od 12.000 imalaca kredita u švicarskim francima

Članovi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nisu prihvatili amandmane na Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima u konvertibilne marke koje su podnijeli članovi Komisije za ispitivanje zakonitosti plasmana kredita u švicarskim francima u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

"Mi nismo prihvatili ni Prijedlog zakona. Znamo da je problem naglog i brzog rasta švicarskog franka na burzama doveo u vrlo specifičan položaj imaoce kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Rezultat svih tih aktivnosti je i zakon koji je na inicijativu udruženja korisnika kredita iz Parlamenta došao u Vladu", kazala je novinarima u pauzi sjednice dopremijerka i Federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Sagledavajući složenu situaciju, navela je, pozivano je na dijalog između Hypo, sada Addiko banke i korisnika kredita.

"Banka je nudila različita rješenja svojim klijentima. Od 12.000 takvih kreditnih partija sada je ostalo neriješeno 777 što je 6,5 posto od ukupnog broja korisnika kredita", rekla je Milićević te dodala da se ne umanjuje značaj preostalih.

Navela je da Vlada FBiH ne može podržati zakon jer zakonska rješenja koja su primjenjena i zakoni usvojeni u Hrvatskoj i Crnoj Gori imaju epilog u Arbitražnom sudu u Washingtonu.

"Vrlo je izvjesno da će se obaveze reflektirati na proračune tih zemalja. Federacija BiH nije u mogućnosti taj rizik preuzeti jer bi imalo posljedice na proračun. Po našim procjenama to bi bilo od 400 do 500 miliona KM", pojasnila je Milićević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije