Međunarodni aerodrom Sarajevo sprema se za putnički bum

Radiosarajevo.ba
Međunarodni aerodrom Sarajevo sprema se za putnički bum

Međunarodni aerodrom Sarajevo očekuje snažan rast broja putnika u narednim mjesecima sa sada sa ovog aerodroma operiraju brojne aviokompanije.

Kako piše portal ExYu Aviation, saobraćaj sa tržišta Saudijske Arabije najviše će doprinijeti rastu ukupnog broja putnika, jer dvije aviokompanije imaju sedmično 16 letova prema glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Niskobudžetni avioprijevoznik Flynas najavio je u petak da će uvesti linije od grada Jeddah prema Sarajevu od 1. jula 2019. godine. Ranije je Flynas najavio i letove iz Riyadha prema Sarajevu.

Podpredsjednik Upravnog odbora Flynasa Stefan Magiera je rekao da će od 1. jula 2019. godine Flynas lanisirati dva puta sedmično nonstop linije iz grada Jeddah prema Sarajevu.

S obzirom na visoke zahtjeve bit će povećani stalni letovi iz Riyadha, od tri do pet letova sedmično.

Zbog toga će Flynas svakodnevno letjeti prema Sarajevu.

Domaća aviokompanija FlyBosnia uvodi dnevnu liniju prema glavnom gradu Saudijske Arabije, te jednom sedmično za grad Jeddah.

Kompanija, koja operira sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, tako će imati i jednom sedmično letove za grad Gassim u centralnoj Saudijskoj Arabiji, čime će Sarajevo i Gassim prvi put u historiji biti povezani direktnim letom.

FlyBosnia će povezati i glavni grad Kuvajta sa Sarajevom od juna 2019. godine. Ukupno tri leta sedmično planirana su za Kuwait City.

U planu su i druge destinacije.

Generalni direktor kompanije FlyBosnia Chris Gabriel je rekao da je plan povezati Bosnu i Hercegovinu sa Bliskim Istokom i Europom, tamo gdje postoje opravdani zahtjevi.

“Nastavit ćemo širiti našu mrežu kako bude rasla našla avioflota”, napomenuo je Gabriel.

Na “europskom frontu”, grčki Aegean Airlines povezat će sezonski sa dva leta sedmično Atinu i Sarajevo. Letovi će početi sredinom juna 2019. godine.

Planirano je da avion bude Bombardier Dash 8 sa 78 sjedišta.

Nadalje, niskobudžetna njemačka aviokompanija Eurowings uvodi direktan let iz Berlina za Sarajevo. Letovi počinju u junu i ići će dva puta semično svakog ponedjeljka i petka.

Letovi iz Berlina kompletirat će ponudu Eurowingsa, jer njihovi avioni već lete iz Kelna i Stuttgarta za Sarajevo.

Od 21. juna 2019. godine norveška aviokompanija Air Shuttle uvodi sezonske letove između Gothenburga i Sarajeva, ali sa nižom frekvencijom letova. Planirano je da lete jednom sedmično u narednih osam sedmica.

Važno je napomenuti da ove godine Međunarodni aerodrom Sarajevo obilježava jubilej - 50 godina rada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije