Među najgorim u regiji: U BiH blokirana svaka treća firma

Radiosarajevo.ba
Među najgorim u regiji: U BiH blokirana svaka treća firma
Svaka treća firma u BiH je bila blokirana u aprilu, stoji u opsežnom istraživanju kompanije Bisnode, u kom se ističe i da je BiH druga najgora država regiona kada je riječ o broju novoosnovanih kompanija u tom mjesecu.

Ističe se kako je najviše novoosnovanih preduzeća u aprilu 2017. godine registrovano u Sloveniji, tačnije njih 1.19 posto, a druga po broju novoosnovanih preduzeća je Srbija sa 0.44 posto. Najgora u regionu jeste Hrvatska, sa povećanjem od svega 0.06 posto, dok se BiH nalazi na predzadnjem mjestu, sa 0.41 posto.

To praktično znači da se jedna nova kompanija u Sloveniji otvori na svakih 85 postojećih, dok je u Hrvatskoj razlika drastična, jer novo preduzeće se osniva na svakih 1.700 postojećih.

Tokom aprila, Srbija je u regionu imala najniži procenat obrisanih firmi 0,14 posto, a najviše je imala Hrvatska 0,9 posto, što znači da u Hrvatskoj na svakih 100 dolazi jedna obrisana firma, a u Srbiji na svakih 700.

U Sloveniji je taj procenat iznosio 0,47 posto, dok za BiH uopće ne postoje takvi podaci.

Prema podacima o stečajnim postupcima u četvrtom mjesecu ove godine, najveći procenat novih i insolventnih firmi zabilježen je u Sloveniji i BiH, po 0,21 posto, dok je najniži imala Hrvatska 0,09 odsto.

To znači da je u Sloveniji novi stečajni postupak započet na svakih 450 firmi, dok je u Hrvatskoj rezultat jedan stečajni postupak na svakih 1.100 firmi. Podatak za Srbiju u ovoj kategoriji nije naveden.

Kada je riječ o blokiranim preduzećima, najveći procenat u aprilu je imala BiH (30,23 odsto), a najniži Slovenija (4,95 posto), što znači da u BiH blokade bilježi svaka treća kompanija.

U Srbiji je, kako se navodi u analizi, u aprilu bila blokirana svaka četvrta firma (24,81 posto), u Hrvatskoj svaka jedanaesta (9,24 posto), a u Sloveniji tek svaka dvadeseta kompanija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije