Elementarne nepogode dovele do poskupljenja: Kilogram banana i do 2,50 KM

J. Ć.
Elementarne nepogode dovele do poskupljenja: Kilogram banana i do 2,50 KM
Pixabay / Ilustracija
Cijene banana posljednjih mjeseci u trgovinama na području Bosne i Hercegovine premašile su 2,50 KM po kilogramu.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prva dva mjeseca prošle godine nabavna cijena kilograma banana iznosila je 1,02 konvertibilnih maraka dok ove godine ona iznosi 1,40 KM

UIO BiH - undefinedFoto: UIO BiH

Ista je situacija s cijenama banana i u drugim državama regije. Samim time veće su cijene i u maloprodaji, a navodno bi još trebale rasti. Visoke cijene uvjetovane su nizom elementarnih nepogoda koje su prije mjesec dana poharale područje Srednje Amerike. 

Kako je za Radiosarajevo.ba potvrdio glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević, razlog tome jesu veće cijene u nabavci. 

"Iz priloženih podataka možete vidjeti da je prosječna cijena banana pri uvozu u BiH u ovoj godini iznosila 1,40 KM po kilogramu, dok je u istom periodu prošle godine iznosila 1,02 KM po kilogramu. To znači da su banane bile skuplje u nabavci. Naravno, na ove cijene uvoznici moraju platiti uvozne dažbine i ugraditi svoju zaradu“, rekao je Kovačević.

Gordana Bulić iz Udruženja Klub potrošača Tuzlanskog kantona kazala je za Radiosarajevo.ba kako razne manipulacije, troškovi prijevoza, porast cijena goriva te uvođenje akciza mogu biti uzrok poskupljenja banana na bh. tržištu. 

Gordana Bulić - undefinedGordana Bulić

 "Naravno da je cijena od 2,50 KM dosta visoka za naše potrošače i građane. Trebamo imati na umu da je banana sezonska roba koja prispijeva u određenim vremenski uvjetima koji mogu biti otežani te cijene zbog toga mogu biti više, ali ne isključujemo ni porast cijene goriva, uvođenje akciza koje također mogu biti uzrok poskupljenja“, rekla je Bulić.

S druge strane, Marin Bago iz mostarskog udruženje potrošača Futura je rekao za Radiosarajevo.ba kako mnogi proizvodi nisu imali nikakvog razloga za poskupljenje pa čak ni nakon poskupljenja goriva, ali su oni ipak poskupjeli.

"Trgovci se jednostavno hvataju za bilo koji razlog da mogu ostvariti profit. Jednostavno, nemamo nikakvog opravdanja poskupljenjem velikog broja proizvoda. Mi imamo specifičan fenomen u BiH, a to je termin 'puzajući' rast cijena. Dakle, ako uzmemo bilo koji proizvod i pogledamo njegovu cijenu od prije godinu ili dvije, jasno se vidi da su cijene porasle bez ikakvog opravdanog razloga, tako da primjer banana nije nikako izoliran", kratko je prokomentirao Bago.

Ako uporedimo podatke prošle godine, vidimo kako, bez obzira na veću cijenu, stanovništvo naše zemlje ove godine jede više banana.

Naime, tokom prva dva mjeseca prošle godine, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, uvezeno je 8,657.467 kilograma banana u vrijednosti od 8,904.344,31 KM. 

Inače, u strukturi uvoza voća i povrća u BiH, koji je prošle godine iznosio 346 miliona KM, 15 posto odnosi se na banane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije