Imate li još kuna kod sebe? Stigla važna obavijest iz Hrvatske banke

1
Radiosarajevo.ba
Imate li još kuna kod sebe? Stigla važna obavijest iz Hrvatske banke
Foto: Novi list / Ilustracija

Na dan 13. decembra 2023. godine u optjecaju je bilo 4,66 milijardi kuna, što znači da je to preostala količina gotovog novca kune koju još građani mogu zamijeniti.
 
Od 1. januara 2024. banke, Fina i Hrvatska pošta prestaju pružati uslugu zamjene kune, a novčanice i kovanice kune moći će se zamijeniti isključivo u Hrvatskoj narodnoj banci, prenose hrvatski mediji.

"Prilikom zamjene kune u euro u Hrvatskoj narodnoj banci neće biti ograničenja u količini koja se mijenja niti naknade za zamjenu", podsjetili su u HNB-u.

Kažu kako će trajno mijenjati novčanice kune, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno najkasnije do 31. decembra 2025. godine.

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

"Građani će moći preostale kune zamijeniti osobnim dolaskom na šalter Hrvatske narodne banke, na adresi Zagreb, Franje Račkoga 5, a iznosi manji od 15.000 kuna (oko 4.000 KM) moći će se, na osobnu odgovornost, dostaviti na zamjenu i putem poštanskih usluga na adresu Hrvatska narodna banka, Direkcija za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem, Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb.

Za zamjenu gotovog novca kune u iznosu od 40.000 kuna (preko 11.000 KM) i većem ili u broju kovanica koji je veći od 1.000 komada, potrebno je prethodno najaviti svoj dolazak na adresu elektroničke pošte: gotov.novac@hnb.hr, uz navođenje iznosa gotovog novca kune koji se namjerava zamijeniti. Ostali uvjeti zamjene kune u euro u Hrvatskoj narodnoj banci bit će do kraja ove godine objavljeni na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke", pojasnili su detalje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije