Otišao u mjenjačnicu zamijeniti 100 eura u kune, pa se šokirao

2
Radiosarajevo.ba
Otišao u mjenjačnicu zamijeniti 100 eura u kune, pa se šokirao
Foto: Pixabay / Ilustracija / Novac

"Pogledajte ovog lopovluka, i onda kažu ne ide nam turizam kako treba", rekao je za 24sata.hr nezadovoljan čitatelj iz Makarske.

On je u jednoj mjenjačnici otišao zamijeniti 100 eura u kune, a nakon što je dobio novac i račun šokirao se kursom, dobio je svega 607 kuna. Inače, danas kurs eura prema Hrvatskoj narodnoj banci iznosi 7,49, dakle 100 eura je oko 752 kune. 

"Firma posluje u skladu s propisima Republike Hrvatske. Ovakva je praksa uobičajena u svijetu, posebno kada se radi o frekventnim lokacijama s visokim zakupima. Kursne liste su jasno istaknute, a klijentima vraćamo novac ako nakon transakcije nisu zadovoljni", rekli su iz mjenjačnice za 24sata.hr.

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić nedavno je naglasio da su svi preduvjeti za uvođenje eura 1. januara 2023. ostvareni.

U drugoj polovici godine kovat će se eurokovanice, nabavljati novčanice, počet će dvojno iskazivanje cijena, dovršit će se prilagodbe u finansijskom sektoru, firmama i državi.

Naveo je da se operativne pripreme odvijaju prema planu, da će svi segmenti društva biti spremni na prelazak na euro te da se posebna pozornost pridaje zaštiti potrošača govoreći o ekonomskim koristima uvođenja eura, Vujčić ističe uklanjanje valutnog rizika, povoljnije uvjete zaduživanja, niže transakcijske troškove, veću otpornost privrede na krize. Naveo je da javne finansije više neće biti izložene valutnom riziku, smanjit će se regulatorni trošak za banke - smanjenjem obvezne pričuve s 9 posto na jedan posto te ukidanjem obveze pokrića deviznih obveza deviznim potraživanjima.

Eliminacija troškova povezanih s konverzijom će, kaže značiti uštedu za nefinancijski sektor, iako će gubitak za banke i mjenjačnice biti oko 1,2 milijarde kuna na godinu. Troškovi uvođenja eura bit će relativno mali i jednokratni, s blagim i jednokratnim utjecajem na cijene te jednokratnim troškovima konverzije i zamjene novčanica, a uvođenje eura značit će i gubitak dijela samostalne monetarne politike, iako HNB, kaže, i sada ima sužen prostor za upravljanje kamatnim stopama i kursom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije