Guverner Centralne banke BiH: Nijedna kovanica i novčanica KM nije bez pokrića

Fena
Guverner Centralne banke BiH: Nijedna kovanica i novčanica KM nije bez pokrića
/ Senad Softić (Foto: Fena)
"Garantujemo stabilnost konvertibilne marke i nijedna kovanica i novčanica nije bez pokrića", poručio je danas guverner Centralne banke BiH Senad Softić.

On je to izjavio tokom drugog panela Ekonomskog foruma u BiH Put euroatlanskih integracija: Konkurentnost BiH koji je organizirao Ekonomski fakultet u Sarajevu.  

Dodao je da je Centralna banka odgovorna za stavljanje KM u opticaj te da projiciraju novac u opticaj svakih pet godina.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović naglasio je da je BiH po konkurentnosti posljednja u Evropi. Smatra da BiH ima mladu, slabu i nekonkurentnu ekonomiju te da svi trebaju biti svjesni gdje je mjesto naše zemlje.

"Stavite se u poziciju ljudi koji trebaju uložiti u BiH. Oni traže predvidivost, a ne zemlju u kojoj se svake dvije godine održavaju izbori i stalno se priča o tome" poručio je.

Šarović je kazao da većina u BiH živi u prošlosti te da je potrebno "generacijsko resetovanje“, jer u suprotnom postoji velika mogućnost da se izgubi šansa.  

Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2017 koji predstavlja otvoreni dijalog između predstavnika vlasti, kreatora ekonomskih politika, poslovne i akademske zajednice, održava se danas u Sarajevu.

Učesnici imaju priliku razmijeniti mišljenja, svako iz svog ugla djelovanja, kroz četiri panela: reformski kurs ka poslovnom ambijentu, put euroatlanskih integracija - konkurentnost BiH, poslovna zajednica: prilike i izazovi, te glas akademske zajednice.

Organizacija Foruma prva je u nizu aktivnosti povodom obilježavanja 65. godišnjice postojanja Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije