Građani FBiH na lizing najviše kupuju putničke automobile

S. H.
Građani FBiH na lizing najviše kupuju putničke automobile
SN Drive / Ilustracija
Umjesto dizanja kredita građani BiH često se odlučuju i za korištenje lizinga smatrajući ga bezbolnijom finansijskom opcijom.

Na lizing najčešće kupuju putničke automobile, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

Kupovina automobila na lizing podrazumijeva da se automobil administrativno nalazi u vlasništvu lizing kuće sve dok kupac ne isplati posljednju ratu. 

"Prema zvaničnim izvještajima, fizičke osobe na lizing kupuju dominantno putnička vozila. Načelno, u strukturi portfolija lizing društava na dan 31. marta 2017. godine dominiraju pravne osobe s učešćem većim od 91 posto, dok učešće fizičkih lica iznosi sedam posto", naveli su iz ove Agencije.

finansijski_lizing_agencija_za_bankarstvo_fbih.JPG - Građani FBiH na lizing najviše kupuju putničke automobile

Kako su naveli, u posljednje vrijeme se bilježi blagi porast učešća fizičkih osoba. Razlog tome je činjenica da lizing društva postepeno prilagođavaju proizvode fizičkim osobama, ali i da stanovništvo prepoznaje prednosti finansiranja putem lizinga. 

finansijski_lizing_agencija_za_bankarstvo_fbih1.JPG - Građani FBiH na lizing najviše kupuju putničke automobile

Dozvolu za obavljanje poslova lizinga u FBiH imaju sljedeća lizing društva:

1. ASA Leasing d.o.o. Sarajevo,

2. NLB Leasing d.o.o. Sarajevo,

3. Porsche Leasing d.o.o. Društvo za poslove lizinga,

4. Raiffeisen Leasing d.o.o. Sarajevo,

5. Sparkasse Leasing d.o.o. Sarajevo,

6. UniCredit Leasing d.o.o. Sarajevo i

7. VB Leasing d.o.o. Sarajevo.

Kao prednosti lizing proizvoda iz Agencije su naveli fleksibilnije uvjete odobrenja i mogućnosti korištenja predmeta lizinga, mogućnost ugovaranja dodatnih usluga (servisi, gume i sl).

"U prilog tome se mogu navesti i akcijski proizvodi u kojima se klijentima omogućava finansiranje beskamatno (kamatu subvencionira dobavljač) ili sa gratis kasko osiguranjem (subvencije osiguravajućih društava)", dodaju.

Također, istaknuli su kako je finansiranje putem lizinga za stanovništvo veoma siguran, fleksibilan i povoljan proizvod, naročito nakon usvajanja Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kojim je obuhvaćena i lizing djelatnost.

"Agencija kontinuirano provodi aktivnosti na kontroli postupanja lizing društava prema odredbama navedenog Zakona, ali i drugim zakonskim propisima. Također, krajem 2016. godine su usvojene i izmjene Zakona o lizingu kojim se dodatno korisnici lizing usluga štite od eventualno nepovoljnog ugovornog odnosa", naveli su iz Agencije za naš portal iz koje a bankama i mikrokreditnim organizacijama sarađuju na principima međusobnog uvažavanja.

Agencija kao regulatorna i supervizorska institucija za ove sektore donosi podzakonske akte i vrši nadzor nad njihovim provođenjem, odnosno nadzire rad banaka, te mikrokreditnih organizacija i njihovu usklađenost sa zakonom i podzakonskom regulativom.

"Međutim, u sklopu regulatorne funkcije u procesu izrade propisa u veoma uskom smo kontaktu s bankama, odnosno MKO, dostavljamo im nacrte odluka na mišljenje i komentare, i opravdane uvažavamo. Pošto je jedan od zadataka Agencije i edukacija i svojih, ali i uposlenika institucija koje nadziremo, u daljem procesu organizujemo sastanke ili radionice na kojima prezentujemo i objašnjavamo suštinu tih akata, načina njihove primjene i pojašnjavamo eventualne nejasnoće. Te aktivnosti najčešće organiziramo putem strukovnih udruženja tih institucija i moram reći da je zadovoljstvo takvim načinom rada obostrano", naveli su iz Agencije.

Agencija za svaki kvartal godine sačinjava Informacije o bankarskom, mikrokreditnom i lizing sistemu, a na kraju godine i objedinjen godišnji izvještaj. To čini na osnovu izvještaja banaka, MKO i lizing društava, te ostalih informacija i podataka koje one dostave. Izvještajima su obuhvaćeni i rezultati i podaci do kojih se došlo kontrolama i analizama u Agenciji, objašnjeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije