Govornici: Ako ovdje naučimo voditi biznis, svugdje možemo uspjeti

Promotivni tekst
Govornici: Ako ovdje naučimo voditi biznis, svugdje možemo uspjeti
/ 14. Business Cafe
Sinoć je u Atrium Sali hotela Europe pred oko 80 učesnika održan četrnaesti Business Cafe u organizaciji agencije Global Market Solutions.

Govornici ovog eventa su bili Hajrudin Ahmetlić, direktor HIFA petrol, te Vedran Hadžimehmedagić i Adnan Bešović, inovatori i osnivači edukativne platforme edu720, uspješnog bh.starta upa.

Ovaj put, event je spojio iskustvo dvadesetogodišnje porodične grupacije, te inovativne ideje mladih inovatora koji su prepoznali potrebe tržišta u ovom modernom vremenu brze razmjene informacija.

Nije želio imati šefa, pa je postao šef 

Hajrudin Ahmetlić počinje i razvija svoju priču u Tešnju u kojem se rodio i razvio prve ideje – one dječije kada je preprodavao piliće, do biznisa sa šljakobetonskim elementima još 1983, gradnje prvih pumpi i prodaje nekoliko cisterni na dan, danas grupacije koja ostvaruje milionske prihode čiste dobiti.

Kaže, imao je tri početka a u roku od godinu dana znao je izgubiti 800.000 KM i anulirati isti gubitak: „Vjerovao sam u lude ideje i obično radio stvari koje podržava tek 2 posto ljudi. Bio sam tvrdoglav i volio da ljudima dokažem da nisu oni upravu nego ja. Ovdje se uspjeh teško prašta, ali sam sa svojom braćom odlučio da se ne osvrćem.

Rekao sam im: hajde da stječemo što više dušmana – dobrim radom, uspjehom, odličnim odnosom prema porodici. Tada ćemo znati da vrijedimo“, ispričao je Hajrudin Ahmetlić.

Naporno su radili i insistirali na kvaliteti, a nagli razvoj su doživjeli 2004. godine kada se uvoz naftnih derivata doveo u red i počeo kontrolirati. Tada je počela da se cijeni njihova kvaliteta na kojoj su insistirali. Danas je gospodinu Hajrudinu parola da se zapošljavaju osobe koje su kvalitetnije od samih direktora, jer samo tako će uspjeti te da se zaposlenicima mora dati šansa.

Nanolearning – budućnost razvoja zaposlenika

Adnan Bešović i Vedran Hadžimehmedagić su mladi dvojac koji se znaju još iz djetinjstva, a otkako se znaju imali su mnogo ideja koje su željeli realizirati. Međutim, kako kažu, nikada nisu znali početi od jednostavnih ideja – za svaku im je trebalo barem dva miliona KM. Kada su počeli da posmatraju situaciju oko sebe shvatili su da je vrijeme najvredniji resurs i da je potrebno razmišljati u tom smjeru.

Osmislili su edukativnu platformu namijenjenu kompanijama koje žele da educiraju svoje zaposlenike koji su dislocirani. U sklopu aplikacije se nalaze jednominutni videosadržaji ili kratke tekstualne ili vizualne forme koje omogućavaju da se zaposlenici educiraju u kratkom remenskom roku, a uporedo se prati njihov napredak, znanje i prisustvo na platformi:

„Pratili smo trend tržišta, pa smo bazirali aplikaciju na način da štedi vrijeme kao najznačajniji resurs. Svoje klijente imamo kako van BiH, tako i u našoj zemlji. A ako znamo kako uspjeti ovdje, moći ćemo uspjeti i na drugim tržištima“, kazali su osnivači edu720.

Pred publikom, Ahmetlić je iskazao interes za ovom platformom te pozvao Hadžimehmedagića i Bešovića da održe sastanak. Gosti su nastavili s networkingom nakon eventa, potvrdivši da je Business Cafe jedan od najznačajnijih biznis evenata u državi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije