Gazprom započeo izgradnju plinovoda prema Turskoj

Radiosarajevo.ba
Gazprom započeo izgradnju plinovoda prema Turskoj
/ Ilustracija
Ruska kompanija Gazprom objavila je jučer početak radova na izgradnji plinovoda Turski tok između Rusije i Turske koji bi trebao snabdijevati Euopsku uniju gasom, i koji je simboličan projekt pomirenja između Moskve i Ankare.

"Izgradnja plinovoda Turski tok počela je u Crnom moru, blizu obala Rusije", saopćio je jučer Gazprom.

"Realizacija projekta odvija se prema planu i turski i europski potrošači imat će do kraja 2019. novu sigurnu rutu za uvoz ruskoga gasa", naveo je generalni direktor Gazproma Aleksej Miler u saopćenju.

Projekt je predstavljen javnosti krajem 2014. godine, u jeku ukrajinske krize, istovremeno kada je Rusija odustala od projekta plinovoda Južni tok koji je trebalo da ide preko Crnog mora i Bugarske, a koji je blokirala Europska unija.

Turski tok je odlagan zbog toga što nije postignut dogovor s turskom vladom i zatim je suspendiran zbog diplomatske krize nastale kada je turska avijacija oborila ruski bombarder iznad sirijsko-turske granice u novembru 2015. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije