... / Elon Musk jednim tvitom snizio vrijednost svoje kompanije za 14 milijardi dolara

02. 05. 2020. u 12:46:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 10

Osnivač kompanije Tesla Elon Musk "obrisao" je 14 milijardi dolara vrijednosti preduzeća nakon što je tvitovao da je njegova cijena previsoka.

Njegov tvit je takođe smanjio tri milijarde dolara njegovog udjela u "Tesli", pošto su se investitori odmah povukli iz kompanije, piše BBC.

"Teslina cijena dionica je previsoka po mom mišljenju", napisao je u jednom od nekoliko tvitova, među kojima su i oni u kojima se zavjetuje da će prodati svoj imovinu.

U drugom tvitu objavio je da je njegova djevojka ljuta na njega, dok je jedan tvit jednostavno glasio: "Bijes, bijes protiv umiranja svjetlosti svjesti."

"Wallstreet journal" objavio je da je milijarder negirao da je tvit o cijeni akcija "Tesle" bio šala.

Cijena "Teslinih" akcija porasla je ove godine, podižući vrijednost proizvođača električnih automobila na blizu 100 milijardi dolara, što bi Masku moglo da donese bonus isplatu od nekoliko stotina miliona dolara.

Muskovi ironični komentari svakako zadaju glavobolje investitorima i utiču na cijene dionica, a ovo nije prvi put da se milijarder "igra" na ovaj način.

Zbog jednog tvita iz 2018. godine o budućnosti "Tesle na njujorškoj berzi regulatorni organi kaznili su ga sa 20 miliona dolara, nakon čega se složio da sve naredne postove na ovoj platformi prethodno pregledaju advokati.

Prošlog mjeseca, savezni sud izrekao je da se "Tesla" i Musk zbog njegovog privatnog tvita moraju suočiti sa tužbom akcionara, koji su tvrdili da je Musk namjeravao da ih prevari.

NEMA KOMENTARA