... / Zanimljiva pojava: Evo zašto sateliti lete direktno iznad BiH

23. 04. 2020. u 07:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 48

Nakon što je otkrivena misterija letjelica na nebu koje su naši građani imali prilike da vide za vikend, astronomi kažu da će svjetlosni lanci koji ustvari potiču od satelita biti vidljivi čitavu sedmicu.

Kompanija SpaceX, vizionara Elona Muska lansirala je 60 Starlink satelita još 18. marta, ali su oni vidljivi tek sad zahvaljujući njihovom trenutnom orbitalnom položaju, vedrom nebu i uglom pod kojim se nalaze u odnosu na Sunce. Kreću se u liniji ili "vozu" pa su zbog toga sa Zemlje vidljivi kao lanac

Od prvog lansiranja u maju 2019. do danas, SpaceX je lansirao 360 satelita, u grupama od po 60, dok krajnji cilj predstavlja broj od 12.000 satelita, kako bi se poboljšala globalna pokrivenost internetom.

Ljudi širom Evrope, kao i u BiH imali su prilike da vide posljednji niz satelita, a njihovo kretanje i vidljivost mogu da prate preko aplikacija i sajtova.

Iz Nacionalnog svemirskog centra u Lesteru poručuju da je svaki niz lansiran u orbitu oko 290 kilometara iznad Zemlje i da se odmakao oko 540 kilometara. Također, smatraju da će sateliti biti vidljivi barem još pet dana.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA