Egrlić: Nova online platforma će privući strana ulaganja u BiH

Radiosarajevo.ba
Egrlić: Nova online platforma će privući strana ulaganja u BiH
Foto: Arhiv / Ahmet Egrlić
Online investiciona platforma prvi je projekat Komorskog investicionog foruma koji će biti zvanično pokrenut na samitu EBRD-a krajem ovog mjeseca u Londonu.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Ahmet Egrlić je izjavio da se nada da će projekat privući strane investitore, čime će se direktno uticati na pokretanje proizvodnje, zapošljavanje stanovništva, te doprinijeti jačanju ekonomije.

Dodao je da se radi o online regionalnoj investicionoj platformi sa svim informkomorski forum akcijama bitnim za sagledavanje investicione i poslovne klime i donošenje odluka o investiranju.

"Kroz platformu korisnicima će na jednom mjestu biti dostupni ključni makroekonomski pokazatelji, sve informacije o pravnom okviru, finansijskim i drugim podsticajima, tržištu, te konkretnim projektima u koje investitori mogu da plasiraju svoj kapital. Takođe će biti predstavljena i iskustva kompanija koje su već ulagale u ovaj region", naveo je Egrlić u intervjuu za Poslovne novine.

U BiH je prošle godine izvoz povećan za 17,4 posto, a kako je naglasio Egrlić, brojni su faktori koji su doprinjeli porastu izvoza.

"Među njima su pronalazak alternativnih odnosno novih tržišta za proizvode agroindustrijskog porijekla, dalja liberalizacija tržišta, uklanjanje određenog broja barijera sa zemljama regiona, prilagođavanje standardima i zahtjevima bitnih izvoznih tržišta (EU, Ruske Federacije i Republike Turske), te olakšavanje trgovine i potpisivanje više protokola o saradnji u oblasti trgovine. Naravno, treba istaći i da se naši proizvodi dokazuju svojim kvalitetom, te samim tim postaju prepoznatljivi i traženi od kupaca. Nadamo se da će se ovaj pozitivan trend i nastaviti", kazao je Egrlić.

Kompanije iz metalske industrije BiH nalaze se na listi prvih pet bh. izvoznika u 2017.godini, a veliki uspjeh bilježi i drvni sektor. Egrlić je kazao da su značajni izvozni potencijali i u granama agroindustrijskog sektora.

"BiH posjeduje veliki potencijal u mliječnoj industriji, te je u narednom periodu potrebno unaprijediti paletu proizvoda. U tom smislu, na tržištu treba više proizvoditi i nuditi proizvode s dodanom vrijednošću (maslac, sir, voćni jogurti…), što povlači smanjenje proizvodnje i izvoza UHT steriliziranog mlijeka koje ima najmanju tržišnu vrijednost", rekao je Egrlić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije