Dug za PDV premašio 465 miliona KM, u ovoj godini naplaćeno tek 616 hiljada KM

A. D.
Dug za PDV premašio 465 miliona KM, u ovoj godini naplaćeno tek 616 hiljada KM
UIO BiH / Centrala UIO BIH
Dug preduzeća i institucija po osnovu PDV-a u BiH i dalje je u porastu. Prema posljednjim raspoloživim informacijama iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH on iznosi nešto više od 465 miliona KM.

S druge strane, iz UIO BiH ističu da je povećan procenat naplate duga po osnovu PDV-a te da iznosi 70,10 posto.

"Problem naplate duga u postupku prinudne napalte otežan je kod obveznika nad kojima je pokrenut postupak stečaja, odnosno likvidacije i kod obveznika kojima je dug utvrđen automatskim razrezom.

Teško naplativim dugom može se smatrati dug obveznika u stečaju, postupku restruktuiranja i likvidacije, prvo jer se radi o sudskim postupcima čijim  pokretanjem se prekidaju svi postupci koje provodi UIO, a drugo jer se radi o poreskim obveznicima koji su uglavnom prestali sa radom ili se radi o obveznicima kojio ne posjeduju imovinu iz koje bi se mogla naplatiti dugovanja“, navode iz UIO.

UIO_spisak_duznika.jpg - undefined

Ističu da su u 2017. godine nad 263 porezna dužnika pokrenuti postupci restruktuiranja, stečajni ili likvidacioni postupak u kojima je naplaćeno samo 616.691 KM. Dodaju da je od 2008. nad ukupno 2353 poreskih dužnika pokrenut stečajni i likvidacioni postupak.

Nadalje iz UIO najavljuju da će od 1. januara 2018. stupiti na snagu elektronsko podnošenje prijava samooporezivanja. Planirano je da elektronska komunikacija za početak bude ostvarena sa velikim poreskim obveznicima dok će ostali obveznici ovaj vid e-usluge koristiti na dobrovoljnoj osnovi.

U dokumentaciji koja je dostavljena Parlamentu BiH, ističe se da UIO provodi efikasnu borbu protiv korupcije u vlastitim redovima. Tako je istaknuto da su u predmetu koji je u žiži javnosti, a riječ je o navodima o carinskim prevarama pri uvozu i izvozu plina iz BiH, otvorene istrage u Tužilaštvu BiH.


GRAS rekorder


Inače, rekorder po osnovu dugova za PDV-a je i dalje sarajevsko javno preduzeće "GRAS".
Ovo preduzeće duguje više od 22 miliona KM za PDV.
Na drugom mjestu je firma "Kekerović" iz Laktaša koja državi duguje više od 11 miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije