Dodik: Zadužujemo se kako bi vratili stare dugove, potrebno restrukturiranje

Fena
Dodik: Zadužujemo se kako bi vratili stare dugove, potrebno restrukturiranje
Foto: EPA / Milorad Dodik
Vlada RS-a bi srednom novembra trebalo da utvrdi entitetski budžet za narednu godinu, koji bi trebalo da iznosi oko 3,2 milijarde KM, te uputi ga na usvajanje Narodnoj skupštini.

"Vjerujemo da ćemo veoma brzo imati usvojen budžet za iduću godinu i politike koje idu uz taj dokument. Locirali smo i urgentna mjesta u koja bi trebalo da ulažemo neke kapitalne investicije, ali i da sagledamo probleme koji govore o tome da je u idućoj godini povećan iznos obaveza koje treba servisirati iz budžeta u vezi sa zaduženjima", rekao je novinarima entitetski predsjednik Milorad Dodik, nakon konsultacija u Vladi RS-a.

Naveo je i da je ove godine gotovo 25 posto izvornih sredstava otišlo na povrat ranijih dugova te ponovio da je restrukturiranje duga jedna od mjera ekonomske politike.

"Zaduženje je ove godine bilo oko 640 miliona KM, a da bi se taj dug vratio uzeto je novih 540 miliona, što znači da to nije novo zaduženje nego servisiranje starog duga", ustvrdio je Dodik.

Zbog nemogućnosti nastavka aranžmana s MMF-om, RS je, kaže, za ovu i narednu godinu u minusu oko 300 miliona KM.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović također tvrdi da se RS značajno manje zadužuje nego što vraća dugove po osnovu uzetih kredita.

Tvrdi da u narednoj godini neće doći do otpuštanja radnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije