Do sada dato 70 miliona eura iz IPA fondova za mala i srednja preduzeća

Radiosarajevo.ba
Do sada dato 70 miliona eura iz IPA fondova za mala i srednja preduzeća
Foto: Delegacija EU / Ilustracija

Do kraja ovog mjeseca biće objavljenja finalna lista korisnika bespovratnih sredstava Evropske unije za podršku investicijama u poljoprivredno-prehambrenoj industriji, a u okviru projekta “EU4Business”.

Ovo je jedan u nizu projekata kroz koje EU pruža značajnu podršku razvoju malih i srednjih preduzeća (MSP) i razvojnih partnerstava u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

 Kroz ovaj projekat EU dodjeljuje oko 10 miliona eura bespovratnih sredstava za MSP s ciljem povećanja konkurentnosti sektora orijentisanih ka izvozu, poljoprivrede, turizma i zapošljavanja.

 Program provode Međunarodna organizacija za rad (ILO), Razvojni program UN-a (UNDP) i njemačka razvojna agencija, GIZ.

 “Evropska unija uložila je i dodatna 4 miliona eura u razvoj MSP kroz EBRD-ov projekat 'Program za podršku konkurentnosti MSP-a', koji je omogućio kreditnu liniju od 20  miliona eura za firme koje ispunjavaju uslove. EBRD je nedavno potpisala i novu kreditnu liniju od 20 miliona eura sa 4 partnerske banke u BiH, a EU sredstva iz ovog programa će obezbijediti podsticaje firmama do 15 posto od vrijednosti kredita i besplatnu savjetodavnu pomoć“, saopćeno je.

Napominju da su mala i srednja preduzeća okosnica ekonomije u Evropi, gdje čine 99 odsto svih kompanija, a slična je situacija i u našoj zemlji.

Inače, Evropska unija je do sada osigurala oko 70 miliona EURA iz IPA II programa za razvoj MSP, a dodatnih 14 miliona eura trenutno je u planu za podršku digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća iz IPA budžeta za 2020. godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije