Cijene nafte znatno porasle treću sedmicu zaredom

0
Radiosarajevo.ba
Cijene nafte znatno porasle treću sedmicu zaredom
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Na svjetskim su tržištima cijene nafte znatno porasle i prošle sedmice, treću zaredom, jer se nakon napretka u razvoju cjepiva protiv koronavirusa trgovci nadaju jačanju potražnje za 'crnim zlatom', no daljnje širenje tog virusa ograničilo je rast cijena.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je porasla 5,1 posto, na 44,96 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,7 posto, na 42,42 dolara.

Rast cijena ponajviše se zahvaljuje pozitivnim vijestima o razvoju cjepiva protiv koronavirusa od strane američkih kompanija Pfizera i Moderne.

Trgovci se nadaju da će se s učinkovitim cjepivom situacija u globalnoj ekonomiji uskoro normalizirati, što bi pozitivno utjecalo na potražnju za naftom.

Ilustracija - undefined

Foto: Fena: Ilustracija

„Unatoč činjenici da treba neko vrijeme do globalne implementacije cjepiva, tijekom kojeg će potražnja za naftom ostati slaba, pozitivne vijesti o cjepivu dobro utječu na tržište”, kaže Bjornar Tonhaugen, direktor u tvrtki Rystad Energy.

Podršku cijenama nafte pružaju i očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupa neovisnih proizvođača predvođena Rusijom odgoditi planirano povećanje proizvodnje.

OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno, a od početka iduće godine trebao bi je, prema ranijem dogovoru, povećati za dva miliona barela dnevno.

Grupa će se sastati 30. novembra i 1. decembra kako bi razmotrila odgodu tog povećanja barem do kraja prvog tromjesečja 2021.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije