Barel nafte u svijetu sada iznosi 16 dolara: Hoće li pojeftiniti i gorivo u BiH?

A. S.
Barel nafte u svijetu sada iznosi 16 dolara: Hoće li pojeftiniti i gorivo u BiH?
Foto: Radiosarajevo.ba / Arhiv / Skuplje gorivo u BiH

Cijena barela nafte na svjetskom tržiđštu je jutros bila 16 američkih dolara, preračunato u litre i u KM, iznosi oko 20 feninga, raportirao je jutros za Radiosarajevo.ba Almir Bečarević, nekadašnji direktor BH-Gasa i ekspert za energente.

Bečarević: Ovo je katastrofa, SAD je gubitnik, o padu cijena nafte pisat će se knjige

Almir Bečarević, nekadašnji direktor BH-Gasa i ekspert za energente, u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je posljednja dešavanja na svjetskog tržištu nafte, nakon što je cijena ove sirovine sinoć pala na najniži nivo u historiji trgovanja. Cijena nafte pala je danas na najniži nivo u historiji trgovanja, uslijed rasprodaje na svjetskim tržištima potaknute nesigurnošću oko skladišnih kapaciteta za naftu koja se trenutno ne može prodati.

Cijene pojedinih derivata u manjem bh. entitetu, prema informacijama do kojih smo došli, već je na nivou 1,45 KM po litri goriva. 

Almir Bečarević - undefined

Foto: N1: Almir Bečarević

"Rafinerijske cijene u posljednja 24 sata su smanjene za cca 20 postoi. Sve naprijed govori da ima dovoljno prostora za daljnje korekcije cijena goriva, a svako neka izvuče svoj zaključak da li je normalno da cijena goriva bude 1,90 KM", dodao je ovaj ekspert za energente.

Bečarević smatra da se naftno tržište raspalo poput starog kauča i bar bi trebalo da potrošači budu zadovoljni.

"Da li su zadovoljni? Ja mislim da nisu i pojedini trgovci svojim djelovanjem otimaju od građana i privrede i više od dozvoljenog", podvukao je za Radiosarajevo.ba Almir Bečarević, nekadašnji direktor BH-Gasa i ekspert za energente. 

Damir Novotny za Radiosarajevo.ba: Šta će donijeti globalni pad cijena nafte?

Damir Novotny, ugledni hrvatski ekonomski stručnjak i analitičar kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba da je ovosedmični pad cijena nafte, najveći u historiji trgovanja, posljedica globalnog zastoja ekonomske aktivnosti, naravno, zbog pandemije krotonavirusa. Cijena nafte pala je uslijed rasprodaje na svjetskim tržištima, što je potaknuto nesigurnošću oko skladišnih kapaciteta za naftu koja se trenutno ne može prodati, jer je potražnja za dramatično pala.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije