Cijene nafte skočile zbog Trumpovih sankcija Iranu

Radiosarajevo.ba
Cijene nafte skočile zbog Trumpovih sankcija Iranu
Pixabay / Ilustracija
Cijene nafte završavaju treću uzastopnu sedmicu sa dobitkom, jer su cijene skočile usljed uvođenja najnovijih američkih sankcija Iranu zbog testiranja balističkih raketa.

Na cijene je utjecalo i što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) realizirala oko 60 posto ciljanog smanjenja prozivodnje.

Cene naftnih fjučersa su porasle danas u New Yorku za 1,3 posto, izvještava agencija Bloomberg.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u martu skočila je za 58 centi (1,1 posto) na 54,12 dolara po barelu, u 10,28 sati prije podne na robnoj berzi u New Yorku. Ukupan obim trgovanja je bio oko 32 posto ispod 100-dnevnog prosjeka. 

Sjevernomorska nafta "brent" za isporuku u aprilu ojačala je za 58 centi na 57,14 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu.

Nove američke restriktivne mere su objavljene pošto predsjednik Donald Trump, kako navodi njujorška agencija, želi da kazni Teheran zbog njihovog programa balističkih raketa, nakon što je upozorio Islamsku Republiku da se "igra s vatrom"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije