Cijene nafte opet porasle - treću sedmicu zaredom

0
Hina
Cijene nafte opet porasle - treću sedmicu zaredom
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošle sedmice, treće zaredom, jer se očekuje da će s oporavkom ekonomija od koronakrize ojačati potražnja za 'crnim zlatom'.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 0,6 posto, na 68,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 65,37 dolara.

Podršku cijenama pružile su procjene o jačanju potražnje, s obzirom na to da se najveće svjetske ekonomija oporavljaju od koronakrize, a aktivnosti postupno normaliziraju.

Tako je prošle sedmice Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila da će potražnja za naftom premašiti proizvodnju najvećih proizvođača.

"Očekivani rast ponude do kraja ove godine nije ni blizu naše procjene znatno veće potražnje nakon drugog tromjesečja", priopćila je IEA.

I Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ističe snažan oporavak potražnje u ovoj godini, predviđajući da će rast u Kini i SAD-u premašiti utjecaj krize zbog koronavirusa u Indiji.

"Očekivanje da će se ekonomija i potražnja brzo oporaviti pomoglo je cijeni na londonskom tržištu", rekao je analitičar Commerzbanke Carsten Fritsch.

Prepreku snažnijem rastu cijena predstavlja, pak, zdravstvena kriza u Indiji, trećem najvećem potrošaču nafte u svijetu, gdje se bilježe rekordne brojke novih slučajeva zaraženih i umrlih od koronavirusa.

Trgovci su prošle sedmice pratili i obnovu rada cjevovoda Colonial Pipelinea u SAD-u nakon hakerskog napada prethodnoga vikenda. Colonial Pipeline objavio je u petak da je ponovno pokrenuo cijeli sistem cjevovoda i počeo s isporukama na svim tržištima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije