Cijene nafte "divljaju" drugu sedmicu zaredom: Ulagači strahuju od izraelske invazije

1
Hina
Cijene nafte "divljaju" drugu sedmicu zaredom: Ulagači strahuju od izraelske invazije
Foto: Pexels / Nafta / Ilustracija

Na svjetskom su tržištima cijene nafte prošle sedmice porasle, drugu sedmicu zaredom, što je ponajviše posljedica zabrinutosti da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku mogla poremetiti snabdijevanje nafte s tog područja.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 1,4 posto, na 92.16 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,2 posto, na 88.75 dolara.

Cijele sedmice cijene su oscilirale ovisno o vijestima o situaciji na Bliskom istoku. Kada su vijesti ukazivale na zaoštravanje sukoba između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas, cijene su nafte rasle. A kada bi se činilo da napetosti popuštaju, cijene bi bile pod pritiskom.

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Izrael već danima najavljuje kopnenu invaziju na Gazu, ali od toga zasad nema ništa.

"Cijene nafte značajno su se podigle zbog naznaka da bi uskoro moglo doći do izraelske kopnene ofanzive u Pojasu Gaze. Situacija u snabdijevanju zasad se nije promijenila", napisali su analitičari Commerzbanka u petak, 20. oktobra, u osvrtu na situaciju na tržištu.

S druge strane, negativno je na cijene nafte utjecala najava da će SAD ublažiti sankcije Venecueli i omogućiti povratak njezine nafte na svjetska tržišta. Washington je izdao šestomjesečnu dozvolu za transakcije s venecuelanskim energetskim sektorom nakon dogovora vlade u Caracasu i oporbe o izborima u 2024. godini.

Venecueli će, kažu analitičari, trebati vremena da poveća proizvodnju, zbog slabih ulaganja u sektor posljednjih godina. Nakon rasta dvije sedmice zaredom, na londonskom je tržištu cijena barela u plusu u odnosu na početak godine više od sedam posto, a na američkom tržištu više od 10,5 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije