Cijena nafte porasla na najviši nivo od 2014. godine

Radiosarajevo.ba
Cijena nafte porasla na najviši nivo od 2014. godine

Na svjetskom tržištu cijene nafte porasle su i pošle sedmice, dakle drugu sedmicu zaredom, pa se kreću oko najvišeg nivoa od kraja 2014. godine, nakon što je Saudijska Arabija poručila da želi više cijene "crnog zlata".

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice porasla je za dva posto posto, na 74,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,5 posto, na 68,40 dolara, prenose svjetski mediji.

Rast cijena na najvišeg nivoa od novembra 2014. godine ponajviše je posljedica poruka da Saudijska Arabija želi rast cijena od 80 pa i 100 dolara za barel, što je protumačeno kao znak da Rijad ne želi mijenjati sporazum OPEC-a o smanjenoj proizvodnji, uprkos približavanju zacrtanim ciljevima.

"Saudijcima i njihovim partnerima u OPEC-u trebaju više cijene kako bi poboljšali fiskalne pozicije, a saudijsko je kraljevstvo pokrenulo i znatan, ali skup program reformi. Stoga bi mogli nastaviti smanjivati proizvodnju", rekao je Greg McKenna iz brokerske kuće AxiTrader.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije