Sjeverna Makedonija / Borba protiv sive ekonomije: Plaćanje gotovinom samo do 500 eura

02. 06. 2019. u 15:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Zabrana plaćanja gotovinom većom od 500 eura stupila je na snagu u Sjevernoj Makedoniji, pa će sada kupci plaćati samo platnim karticama i preko tekućih računa.

Ograničenje je unijeto u skladu s Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma Sjeverne Makedonije i odnosi se na plaćanje roba i usluga.

Ministar finansija Sjeverne Makedonije Dragan Tevdovski opravdao je restrikcije u plaćanju gotovinom potrebom zaoštravanja borbe protiv sive ekonomije u toj zemlji.

“Siva ekonomija praktično znači plaćanje na crno, čime se oštećuju svi građani. Kako bi suzbili tu pojavu, morali smo dodatno da snizimo limit za plaćanje u gotovini”, upozorio je Tevdovski, podsjetivši da je Vlada početkom ove godine prepolovila iznos dopuštenog plaćanja u gotovini s 2.000 na 1.000 eura.

Tevdovski je ocijenio da je i prethodno ograničavanje plaćanja u gotovini dalo rezultata, te da su institucije države i finansijskog sistema u primjeni pomenutog rješenja pokazale da su u stanju da ga provode, prenosi Investitor.me.

Novo smanjenje plaćanja gotovinom, dodao je, država je najavila početkom godine i sada ga samo sprovodi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA