Biznis forum u Tešnju: Privreda loša i preopterećena, radna snaga odlazi iz BiH

Radiosarajevo.ba
Biznis forum u Tešnju: Privreda loša i preopterećena, radna snaga odlazi iz BiH
/ Foto: KULT
Država mora prestati potcjenjivati privredu poručili su privrednici tokom biznis foruma 'Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta' koji je održan u Tešnju.

Istakli su da je privreda preopterećena brojnim nametima, taksama, visokim kamatnim stopama, obavezom plaćanja PDV-a do 10. dana u mjesecu, a brojni problemi mogu se riješiti i bez izmjena zakona, samo kada bi bilo više volje.

"Loše stanje u privredi ne ulijeva sigurnost i mladi zbog toga odlaze. Odlazi i radna snaga i zato se što prije moraju napraviti određene izmjene", istakao je Jasmin Bešić, izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT.

U okviru Foruma, o gorućim problemima u bh. privredi razgovarali su privrednici, predstavnici resornih institucija vlasti, stručnjaci iz oblasti ekonomije, poslovnog okruženja i zapošljavanja, te mladi poduzetnici.

"Općina Tešanj je još prije 15 godina počela s jačanjem privrede i uvođenjem olakšica za privrednike. Svjesni smo da je ekonomsko osnaživanje najvažnije za razvoj. Budućnost vidimo u jakoj privredi, poduzetništvu i start-up biznisima", poručio je Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj.

Tokom foruma se govorilo o teretima koji ograničavaju rast i razvoj privrede u BiH, poput poreza na dodanu vrijednost, o budžetskim poticajima kojima vlast podržava privredu, ulogama vlasti u poticanju poslodavaca na zapošljavanje mladih, prednostima i manjkavostima postojećih programa aktivnih politika zapošljavanja dostupnih poslodavcima i nezaposlenima, kao i načinima podrške novim biznisima i samozapošljavanju.

Cilj biznis foruma je okupiti predstavnike vlasti, privrede i mlade ljude radi vođenja konstruktivnog dijaloga o pitanjima unapređenja poslovnog okruženja i prilika za zapošljavanje u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Biznis forum Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta organizovao je Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Općine Tešanj, a u okviru inicijative Poslovni prostor BH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije