Izvještaj o lakoći poslovanja: BiH suvereno čuva i regionalno i evropsko dno

N. K.
Izvještaj o lakoći poslovanja: BiH suvereno čuva i regionalno i evropsko dno

Bosna i hercegovina je u najnovijem godišnjem izvještaju Svjetske banke (SB) o regulativi poslovanja "Doing Business" zauzela 89. mjesto među ukupno 190 zemalja, na osnovu kojeg je naša zemlja zabetonirala svoje mjesto na samom regionalnom i evropskom dnu.

Doing Business je godišnji izvještaj koji pravi i objavljuje Svjetska banka koristeći metodologiju pokazatelja za ocjenu lakoće poslovanja u nekoj zemlji.

Od ukupno deset kategorija koja su obuhvaćena u Doing Business izvještaju, BiH je najgore pozicionirana u onoj koja se odnosi na osnivanje preduzeća gdje smo zauzeli 183 mjesto i po ovome su od nas gore samo Gvineja, Kambodža, Čad, Eritreja, Somalija, Haiti i Venecuela.

Naime, kako se navodi, da bi se osnovalo preduzeće u BiH potrebno je proći kroz 13 administrativnih procedura koje traju 81 dan i koštaju 14,9 posto prihoda po glavi stanovnika.

BiH_Doing_Business_2019.JPG - undefined

FOTO: Svjetska banka

Druga kategorija po kojoj je naša država među najgorima u svijetu jeste i ona koja se odnosi na Dobijanje građevinskih dozvola prema kojoj smo 167. zemlja na listi, jer ovaj postupak traje 193 dana, i uključuje 16 birokratskih procedura tokom kojih će se potrošiti 16,3 posto od ukupne vrijednosti izgrađenog objekta.

Najbolju poziciju BiH zauzima u dijelu koji se odnosi na Međunarodnu trgovinu, prema kojem smo 37. u svijetu, zahvaljujući činjenici da je pri izvozu robe iz naše zemlje na kompletiranje dokumentacije potrebno potrošiti četiri sata i 92 dolara po kontejneru, a pri uvozu osam sati i 97 dolara.

Lakoća poslovanja u regiji - undefined

Lakoća poslovanja u regiji

Po sveukupnoj lakoći poslovanja, najbolje rangirana zemlja zapadnog Balkana je Makedonija na 10. mjestu, Kosovo je 44, Srbija 48, Crna Gora je na 50. mjestu a Albanija je 63.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije