BiH ispunila posljednji uvjet za naplatu 125 miliona dolara od klirinškog duga

BiH ispunila posljednji uvjet za naplatu 125 miliona dolara od klirinškog duga
Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije, koji se odnosi na klirinški dug bivšeg SSSR-a, jučer je stupio na snagu objavljivanjem u "Službenom listu BiH“ čime su u BiH ispunjeni uvjeti za uplatu 125 miliona američkih dolara.

Ministarstvo finansija i trezora BiH obavijestilo je danas Veleposlanstvo Ruske Federacije u BiH da su sa bh. strane ispunjeni svi uvjeti za realizaciju obveza po Sporazumu o reguliranju obveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi s robnim prometom između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ kojeg je u Moskvi u ime BiH potpisao ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda.

Također, radi informiranja o ovim činjenicama upućena je i nota Ministarstvu finansija Ruske Federacije putem Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Sporazumom predviđa da je momenat stupanja na snagu datum dobivanja posljednjeg pisanog obavještenja o ispunjenju unutarnjih procedura nužnih za njegovu realizaciju, te je ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda zatražio informaciju od ruske strane da li su okončane sve procedure u Ruskoj Federaciji.

Nakon dobijanja odgovora od Ruske Federacije, počinje teći rok od 45 dana u kojem se očekuje uplata sredstava na račun Ministarstva finansija i trezora koji je otvoren u Centralnoj banci BiH.

Ratifikacijom sporazuma bh. strana stvorila je pretpostavke za realizaciju obveza koje su strane preuzele po Sporazumu, što znači da ne postoje formalne prepreke da se izvrši transakcija sredstava u iznosu od 125 miliona dolara u korist Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo da se sredstva od klirinškog duga dijele po unaprijed utvrđenim procentima: Federacija BiH 58 posto, Republika Srpska 29 posto, institucije BiH 10 posto i Brčko Distrikt tri posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije