BiH bi mogla dobijati plin i iz Izraela

Radiosarajevo.ba
BiH bi mogla dobijati plin i iz Izraela
U narednih nekoliko godina BiH mogla početi dobijati i plin iz Izraela. U toj državi su prije nekoliko godina otkrivene ogromne rezerve, a Tel Aviv sada traži najbolji način da počne izvoz u Europu, uključujući Balkan, i naravno BiH.

Bugarska vlada je prošlog mjeseca iskazala interes za isporukom izraelskog plina do planiranog "plinskog čvorišta Balkan“, piše Biznisinfo.ba.

"Bugarska vlada izražava interes za potencijalnim isporukama plina iz izraelskih zaliha, koje su procjenjene na 1.000 milijardi kubnih metara a čije bi korištenje trebalo početi 2019. godine", navela je bugarska vlada prošlog mjeseca.

Bugarska želi graditi plinovod ka Grčkoj koji bi trebao biti ulazna tačka za izraelski plin u regiju Jugoistočne Europe. U Bugarskoj bi se gradilo čvorište odakle bi se taj plin distribuirao u druge države, uključujući BiH. Bugarsko ministarstvo najavilo je da planira objaviti tender za gradnju plinovoda prema Grčkoj ove jeseni.

Inače, Izrael je u aprilu ove godine zvanično najavio svoju ambiciju da počne izvoziti plin u Europu, kada je potpisan preliminirani sporazum s Kiprom, Grčkom i Italijom o gradnji plinovoda ispod Sredozemnog mora vrijednosti 6 do 7 milijardi dolara.

Ovo bi trebao biti najduži i najdublji podmorski plinovod na svijetu, javio je tada Financial Times. Plinovod bi bio dug 2.200 kilometara i išao bi do tri kilometra dubine. Yuval Steinitz, izraelski ministar energije, tada je najavio da bi projekt trebao biti završen do 2025. godine.

Na Svjetskom energetskom kongresu u Istanbulu koji je održan prošlog mjeseca, izraelski ministar Steinitz je rekao da Turska i Izrael planiraju potpisati sporazum o izgradnju plinovoda do kraja godine.

"Želimo izgraditi plinovod kako bismo mogli izvoziti prirodni plin iz Izraela u Tursku", rekao je tada Steinitz, dodajući da bi plin mogao preko Turske biti transportiran dalje na Balkan i u Europu.

Steinitz je tada rekao da bi do sada otkrivena nalazišta mogla biti samo vrh ledenog brijega i da bi Izrael potencijalno mogao imati više od 3.000 milijardi kubnih metara plina za izvoz u narednih nekoliko godina.

Bosna i Hercegovina trenutno dobija samo plin iz Rusije, a u planu je gradnja plinovoda kojim bi dobijala i plin iz Azerbejdžana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije