Bankari predstavili Bijelu knjigu: Potrebna je digitalizacija sistema

Fena
Bankari predstavili Bijelu knjigu: Potrebna je digitalizacija sistema
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Promovirana Bijela knjiga

Digitalizacija je glavna tema Bijele koja obrađuje otvorena pitanja poslovnog bankarstva u Bosni i Hercegovini, istaknuto je na prezentaciji te knjige upriličenoj danas u Sarajevu. 

Direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle izjavio je da su glavne oblasti koje su obrađene: digitalni potpis i regulativa koja ga uređuje,  prevaziđeni devizni zakon, te unutrašnji platni promet. 

Dodao je da su oko 150 otvorenih pitanja u bh. bankarstvu sveli na osam i ona su su predstavljena u knjizi. Kutle se nada da ih mogu riješiti zajedno s vlastima. 

„Predložili smo i na koji način to može biti riješeno na dobrobit svih kako bismo ambijent u BiH učinili pravednijim za sve pojedince“, naveo je.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić kazao je da je promocija Bijele knjige prilika da Centralna banka, Agencija za bankarstvo i svi koji uređuju finansijski sektor u BiH čuju probleme s kojim se komercijalne banke susreću u poslovanju.

„Centralne banke BiH će sa svoje strane učiniti sve da pruži doprinos finansijskom i bankarskom sektoru u smislu stabilnosti kako bi potakli razvoj Bosne i Hercegovine“, naglasio je Softić.

Na prezentaciji je naglašeno da je Bijela knjiga nastala kao plod intenzivne i vrlo široke saradnje svih zainteresiranih segmenata bankarskog sektora - od teoretičara, univerzitetskih profesora, preko istaknutih bankara i radnika u bankarstvu, do sektora privrede i građana kao glavnih korisnika bankarskih usluga. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije