Analiza: 80 posto njemačkih investitora opet bi ulagalo u BiH

Anadolija
Analiza: 80 posto njemačkih investitora opet bi ulagalo u BiH
Drugog dana Sedme međunarodne konferencije Sarajevo Business Forum (SBF) - Perspektive Kina +16 CEEC prvi panel ponudio je diskusiju na temu Energetski sektor u regionu: prilike, trendovi i poticaji

Posebno zanimljivo bilo je izlaganje Guenthera Neuberta iz Ureda njemačkog gospodarstva u BiH koji je predstavio rezultate analiza njemačkih kompanija koje investiraju u našu zemlju. 

"Postoji kontinuirana razmjena u trgovini u vezi sa energetskom efikasnošću između BiH i Njemačke. Imamo delegacije dviju zemalja koje komuniciraju. Taj opseg trgovine povećan je prošle godine za 12 posto, u pogledu ukupne trgovine to je 1,6 milijardi eura što Njemačku čini najvažnijim trgovinskim partnerom BiH." 

"Postoji oko 250 kompanija sa njemačkim kapitalom koje investiraju u BiH sa 350 miliona eura. Mi smo dio Njemačke mreže Komora od 130 ureda u 90 zemalja i u svakoj od zemalja provodimo ekonomske ankete", rekao je Neubert.

Prema njegovim riječima, 91 posto ispitanih njemačkih kompanija, investitora u BiH, reklo je kako je razvoj bh. ekonomije u 2016. godini ostao na istom nivou kao i prošle godine, dok je 82 posto anketiranih reklo da očekuje bolje poslovne rezultate u ovoj u odnosu na prošlu godinu. 

Sa druge strane, 80 posto njemačkih kompanija potvrdilo je kako bi ponovo ulagalo u BiH.

"Pitali smo njemačke investitore zašto su odabrali BiH kao mjesto za investiranje. Odgovor je bio 'zbog stabilne valute povezane sa eurom i blizine evropskog tržišta i zemalja Zapadnog Balkana'. Rekli su da bi željeli veću političku stabilnost kao i pravnu, vladavinu zakona, realizaciju reformske agende i efikasnu javnu upravu, uspostavljanje boljeg fiskalnog sistema.

"Sve navodi na zaključak da je BiH interesantna lokacija za mala i srednja preduzeća: ponovo bi ulagali u BiH, ali očekuju bolje uslove", zaključio je Neubert.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije