Alijagić: To što se firma može registrovati za 60 dana je poražavajuće

Fena
Alijagić: To što se firma može registrovati za 60 dana je poražavajuće

Brža registracija biznisa doprinosi smanjenju nezaposlenosti, razvoju privrede, većim ulaganjima i boljem poslovnom okruženju i, stoga, Reformskom agendom predviđena je uspostava jednošalterskog sistema registracije poslovnih subjekata (one stop shop) koja podrazumijeva izmjenu i dopunu niza zakona i podzakonskih akata, između ostalog, i Zakona o privrednim društvima.

Istaknuto je to danas u Sarajevu na stručnom skupu posvećenom registraciji poslovnih subjekata u FBiH.

U tom smislu, Vlada FBiH je formirala radnu grupu za uspostvaljanje jednošalterskog sistema poslovanja, kao i radnu grupu za izradu teksta prednacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima. Na ovaj način stvaraju se i pretpostavke za unapređenje zakona koji reguliše registraciju poslovnih subjekata.

Armin Alijagić, predsjednik grupacije „Naša perspektiva“ koja već osam godina involvira dijasporu u ekonomski razvoj BiH, naglašava da je velika šteta i gubitak novca što je proces registracije preduzeća komplikovan.

"Da biste registrovali firmu potrebno je više od 60 dana, a to je velika šteta za BiH. Da je proces registracije kraći i lakši, bilo bi mnogo više investicija u ovu zemlju. Mi se stalno susrećemo s ljudima iz dijaspore koji se žale na proces registracije preduzeća, ali i na sveobuhvatno poslovno okruženje u BiH. Smatram da bi sveukupni ekonomski rast BiH bio mnogo veći ukoliko bi poslovno okruženje bilo bolje. Teško je reći koliko novca na ovaj način gubimo, li sigurno su u pitanju milioni, a možda i milijarde", izjavio je Alijagić.

Stručni skup su organizirali Udruženje „Nezavisni biro za razvoj“ (NBR) Gradačac i Udruženje za poduzetništvo i posao „Link“ Mostar u sklopu aktivnosti programa odživosti razvoja civilnog društva u BiH (CSSP) koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Ova dva udruženja su ranije uputila inicijativu sa prijedlozima za izmjenu i dopunu Zakona o privrednim društvima .

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije