Pininfarina / Zaboravite Ferrari: Battista je najjači italijanski sportski automobil

11. 12. 2018. u 20:20:00 J. M.

Shares: 4

Kompanija Automobili Pininfarina najavila je prvi električni model koji će nositi ime Battista.

Tako će biti odata počasta Battisti "Pinin" Farini, koji je 1930. godine osnovao karoserijsko-dizajnersku radionicu Carrozzeria Pininfarina.

"Ovo je trenutak o kojem je dugo sanjao moj deda Battista 'Pinin' Farina. Uvijek je imao viziju supersportskog automobila Pininfarina koji će kombinirati snagu i tehničke inovacije s elegantnim dizajnom. 'Battista' je bio jedini ispravan naziv za ovaj automobil koji povezuje prošlost i budućnost Pininfarine", rekao je Paolo Pininfarina, predsjednik Pininfarina SpA.

Zanimljivo: Battista je električni automobil nastao u komercijalnom partnerstvu s Rimac Automobilima, hrvatskom kompanijom, vodećim svjetskim dobavljačem električnog pogona i baterija za premium i luksuzne automobilske brendove.

Battistu pokreće električni motor snage 1926 "konja" i najvišeg obrtnog momenta 2300 Nm što ga čini najjačim italijanskim sportskim automobilom!

Automobil se može pohvaliti impresivnim performansama, u rangu bolide F1: Do 100 km/h ubrzava u manje od dvije sekunde, a na pravcu postiže maksimalnih 400 km/h! Posebno značajan podatak: Baterija omogućava voznu autonomiju od skoro 500 km.

Premijera novog automobila desit će se u martu naredne godine na sajmu automobile u Ženevi, a potom počinje limitirana proizvodnja. Do kraja 2020. godine bit će napravljeno maksimalno 150 primjeraka, a svaki će budućeg vlasnika koštati po 2,5 miliona dolara.

NEMA KOMENTARA