Zaboravite Ferrari: Battista je najjači italijanski sportski automobil

J. M.
Zaboravite Ferrari: Battista je najjači italijanski sportski automobil
Kompanija Automobili Pininfarina najavila je prvi električni model koji će nositi ime Battista.

Tako će biti odata počasta Battisti "Pinin" Farini, koji je 1930. godine osnovao karoserijsko-dizajnersku radionicu Carrozzeria Pininfarina.

"Ovo je trenutak o kojem je dugo sanjao moj deda Battista 'Pinin' Farina. Uvijek je imao viziju supersportskog automobila Pininfarina koji će kombinirati snagu i tehničke inovacije s elegantnim dizajnom. 'Battista' je bio jedini ispravan naziv za ovaj automobil koji povezuje prošlost i budućnost Pininfarine", rekao je Paolo Pininfarina, predsjednik Pininfarina SpA.

Zanimljivo: Battista je električni automobil nastao u komercijalnom partnerstvu s Rimac Automobilima, hrvatskom kompanijom, vodećim svjetskim dobavljačem električnog pogona i baterija za premium i luksuzne automobilske brendove.

Battistu pokreće električni motor snage 1926 "konja" i najvišeg obrtnog momenta 2300 Nm što ga čini najjačim italijanskim sportskim automobilom!

Automobil se može pohvaliti impresivnim performansama, u rangu bolide F1: Do 100 km/h ubrzava u manje od dvije sekunde, a na pravcu postiže maksimalnih 400 km/h! Posebno značajan podatak: Baterija omogućava voznu autonomiju od skoro 500 km.

Premijera novog automobila desit će se u martu naredne godine na sajmu automobile u Ženevi, a potom počinje limitirana proizvodnja. Do kraja 2020. godine bit će napravljeno maksimalno 150 primjeraka, a svaki će budućeg vlasnika koštati po 2,5 miliona dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije