Smrt automobilske ikone: 31. jula prestaje proizvodnja kultnog Dodge Vipera

J. M.
Smrt automobilske ikone: 31. jula prestaje proizvodnja kultnog Dodge Vipera
Nikad nije bio klasični ljepotan, ali je imao druge kvalitete. Dodge Viper je klasični američki sportski automobil, "muscle grubijan", kako ga je opisivao njegov duhovni otac Bob Lutz, tadašnji šef Chryslera (vlasnik branda Dodge).

Ikona američke automobilske industrije broji posljednje dane: 31. jula, nakon tačno četvrt stoljeća, prestaje proizvodnja jednog od najradikalnijih sportskih modela.

Kada je Dodge Viper predstavljen kao RT/10 Roadster 1992. godine, najprije kao kabriolet, plijenio je pažnju neobičnim izgledom koji je potpisao Tom Gale.

viper-7.jpg - undefined

Dodge Viper RT/10 Roadster 1992 (Foto: Chrysler)

Srce automobila bio je impresivni 8-litarski V10 snage 410 "konja" i najvišeg obrtnog momenta 664 Nm, motor koji su doradili inžinjeri Lamborghinija, kompanije čiji je vlasnik tada bio Chrysler.

Kupci, ne samo u Americi, odlično su prihvatili radikalni roadster, što je Chrysler natjeralo da uskoro predstavi i zatvorenu Coupe verziju koja će uskoro postati poželjan trkački automobil.

viper_GTS_1992.jpg - undefined

Dodge Viper GTS 1996 (Foto: Chrysler)

Tokom svih ovih godina Viper je dizajnerski i tehnički evoluirao, kultni V10 je narastao na 8,4 litra, pojačan na 645 KS, ali došao je neminovni kraj.

Ljubitelji Vipera nadaju se da će se historija ponoviti. Naime, i 2010. godine nakratko je prestala proizvodnja Vipera, u vrijeme kada je posrnuli Chrysler prelazio pod okrilje Fiata. Nakon manje od dvije godine Viper je uskrsnuo, ali šanse za ovakav scenario sada su minimalne.

viper-3.jpg - undefined

Dodge Viper (Foto: Chrysler)

"Ovo je definitivni kraj", stoji u aktuelnom saopćenju Chryslera koje je izazvalo navalu kupaca.

Svi žele posjedovati posljednju ediciju ikone, pa Timothy Kuniskis, prvi čovjek Dodgea, kaže da u pogonu u Conner Avenue u Detroitu neće moći proizvesti dovoljno primjeraka do 31. jula.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije