Najveća svjetska izložba klasičnih automobila: Techno-Classica Essen

Radiosarajevo.ba
Najveća svjetska izložba klasičnih automobila: Techno-Classica Essen
Najveća svjetska manifestacija klasičnih automobila

Više od 2.500 klasičnih automobila, 1.250 izlagača iz 30-ak zemalja, više od 200 štandova oldtimer klubova, to je Techno-Classica Essen, već godinama najveća svjetska manifestacija klasičnih automobila. 

Razmjere ove manifestacije pokazuje podatak da se održava u 21 izložbenoj hali, na prostoru od 127 hiljada kvadratnih metara! 

Za razliku od sličnih sajmova oldtimera na kojima uglavnom izlažu različiti klubovi, "udruženja građana" i entuzijasti, Essen privlači i najveće svjetske automobilske proizvođače koji pokazuju svoju historiju. 

Tako je Daimler (Mercedes) izložio historijske modele na prostoru površine 3.500 kvadratnih metara, dok je Volkswagen otišao korak dalje i zakupio čitavu dvoranu (7.300 kvadrata) za svoje young- i oldtimere, pri čemu je dominirala tema "40 godina Golfa GTI".

Organizatori su naročito ponosni na činjenicu da su u "tematskom dijelu" uspjeli na jednom mjestu okupiti sedam bolida sa starta legendardne utrke Mille Miglia 1955. godine, među kojima su, između ostalih,  Mercedes-Benz 300 SLR (vozio ga je Juan Manuel Fangio), Ferrari 750 Monza, Porsche 550 Spyder, Maserati A6 GCS… 

Vrijednost ovih eksponata mjeri se milionima eura, baš kao što je Techno-Classica Essen mjesto na kojem se, u tišini iza štandova, uz basnoslovne sume, mijenja vlasništvo nad raritetnim oldtimerima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije