Mercedes-AMG Project One: Da li će postati "safety car" u F1

J. M.
Mercedes-AMG Project One: Da li će postati "safety car" u F1
Sajam automobila u Frankfurtu otvorio je jutros svoja vrata dvodnevnim promocijama za novinare nakon čega će i obični smrtnici uživati u novitetima na četiri točka.

Odmah na startu otkriven je monstruozni Mercedes-AMG Project One koji firma iz Stuttgarta najavljuje kao supersportski automobil s hibridnom tehnikom Formule 1.

amg_mercedes_one-02.jpg - undefined

Foto: Mercedes-AMG

Pogonski sistem čine 1,6 litarski V6 turbobenzionski motor, postavljen centralno ispred zadnje osovine, te dva elektromotora, svaki snage po 120 kW, na prednjoj osovini.

To nije sve: Ugrađen je i električni turbo punjač s elektromotorom snage 90 kW koji služi za prevladavanje "turbo-rupe" ali i kao generator za rekuperaciju kočione energije.

amg_mercedes_one-03.jpg - undefined

Foto: Mercedes-AMG 

Project One raspolaže snagom oko hiljadu "konja", razvija više od 350 km/h, do 200 km/h ubrzava u manje od šest sekundi, može preći 25 kilometara u električnom modu.

Treba spomenuti i karbonski monocoque, vrata u obliku galebovih krila, krovni usisnik zraka, unutrašnjost u bojama i materijalima F1, sjedišta od karbonskih vlakana...

amg_mercedes_one-04.jpg - undefined

Foto: Mercedes-AMG

Iako je Mercedes-AMG Project One još uvijek prototip, čini se da bi Formula 1 uskoro mogla dobiti novi "safety car"...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije