Arrivederci, Testarossa: Ferrari izgubio pravo na ime kultnog automobila

Radiosarajevo.ba
Arrivederci, Testarossa: Ferrari izgubio pravo na ime kultnog automobila
Kada se spomene ime Testarossa, zadrhte ljubitelji sportskih automobila: To je bio jedan od najslavnijih modela Ferrarija u prošlom stoljeću.

Sjajni dvosjed nastao je 1984. godine kao omaž Ferrariju 250 Testa Rossa (1957), svjetskom prvaku u klasi sportskih automobila.

Zaštitni znak obje "crvene glave" (Testa Rossa) bio je 12-cilindrični motor, u slučaju modernije interpretacije – 4,9 litraš snage 390 "konja".

Prilikom dotjerivanja 1991. godine Testarossi je promijenjeno ime, pa je vrhunski sportski automobil nastavio život još pet godina kao Ferrari 512 TR i F512 M.

Četvrt stoljeća nakon što je umirovljena Testarossa je ponovo došla u centar pažnje, i to ne po nekom od 7.177 proizvedenih primjeraka (zajedno sa 512 TR i 512 M).

Ferrari je, naime, izgubio pravnu bitku za zaštitu imena Testarossa na Regionalnom sudu u Düsseldorfu. Firma iz Maranella tužila je, zbog neovlaštenog korištenja imena Testarossa, njemačku kompaniju Autec AG koja ima širok spektar proizvoda – od električnih brijaćih aparata, preko bicikala, do električnih skutera.

Sud u Düsseldorfu donio je odluku da Ferrari nije oštećen jer italijanski brand nije koristio ime Testarossa više od 20 godina.

Nema informacija da li će Ferrari podnijeti žalbu na odluku suda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije