Vožnja zimi: Kako pravilno plesati snježni valcer za upravljačem

Radiosarajevo.ba
Vožnja zimi: Kako pravilno plesati snježni valcer za upravljačem
Ulice bh. gradova prekrio je snježni pokrivač što je prilika da se podsjetimo savjeta za sigurnu zimsku vožnju. Najhladnije godišnje doba stavlja vozača i automobil pred najteža iskušenja.

Temelj sigurne zimske vožnje je siguran start. Ne smije se reagirati naglo i bezglavo krenuti u saobraćaj. Najprije ukloniti snijeg oko i na automobilu, potom specijalnim metlicama i tečnim sredstvima očistiti stakla, pravilno regulirati grijanje. Podesiti temperaturu, potom grijanje usmjeriti na vjetrobransko staklo.

Malo otvoriti prozor zbog poboljšanja izmjene zraka i uklanjanja vlage. Kada vjetrobransko staklo bude čisto, grijanje usmjeravati ka armaturnoj ploči i nogama. Ako je automobil opremljen klima-uređajem, temperaturu podesiti na 21 stepen.

Pri polasku vrlo bitnu ulogu igra "osjećaj" vozača. 

Potrebno je dati samo toliko gasa koliko je potrebno da točkovi "uhvate", a ne počnu proklizavati, sasvim lagano otpustiti "kvačilo", krenuti... Voziti izrazito mirno, sporije, bez naglih promjena pravca i oštrog kočenja.

Blago pritiskati kočnicu. Ako je automobil opremljen ABS-sistemom, zaustavit će se bez proklizavanja, pa nema potrebe za "pumpanjem" kočnice (što se mora činiti ako nema ABS-a).

Bez obzira na posjedovanje kvalitetnih zimskih guma voditi računa da se našim putevima kreću brojni automobili s neadekvatnom "obućom" čiji vozači ugrožavaju sebe i druge.

S kvalitetnim zimskim gumama čak se povećava rizik od nalijetanja drugog vozila koje nema dobre pneumatike i ne može se efikasno zaustaviti.

Zato pri svakom usporenju vodite računa o vozilima straga, posebno u slučaju kada se radi o teškašima – kamionima i autobusima – kojima je potrebno znatno više puta i vremena za zaustavljanje.

Što su lošiji uvjeti na cesti, to je potrebno održavanje dužeg odstojanja prema vozilima naprijed. Pred raskršćima i semaforima treba držati posebno veliko odstojanje i paziti na vozila ispred sebe, jer je na tim mjestima posebno klizavo.

Izuzetna pažnja obavezna je i na mostovima i nadvožnjacima, koji u zimskom periodu mogu biti skrivena klizališta, jer se hlade i odozdo i odozgo.

Ako je moguće, motor držati u srednjem broju obrtaja kada vozilo najbolje reagira, dobro ubrzava i koči motorom. Prije zavoja prilagoditi brzinu situaciji na cesti da bi se izbjegla preupravljivost ili podupravljivost.

Prozorska stakla

Redovitim čišćenjem stakala s unutarnje i vanjske strane osigurava se dobra vidljivost. Strugalice za led su tabu! Oštećuju staklenu površinu i smanjuju vidljivost. Radije upotrijebiti sredstvo za odmrzavanje čije će djelovanje biti efikasnije ako se nanosi umjereno ali redovno.

Kad su prognozirane ekstremne hladnoće i "minusi", načelno se savjetuje podizanje brisače. Ako se smrznu i zalijepe na vjetrobransko staklo, fini gumeni rubovi brisača mogu se oštetiti. Posljedica je što stakla, uprkos brisanju, ostaju prljava.

Čuvati se smrznutih stakala! Brisače uključiti samo ako je odstranjen sav led, u suprotnom će se oštetiti gumeni rub brisača. Ne uključivati brisače ukoliko niste provjerili da li se mogu odvojiti od vjetrobrana. U protivnom ce stradati osigurač, a u gorem slučaju elektromotor brisača.

zima_09.jpg - Vožnja zimi: Kako pravilno plesati snježni valcer za upravljačem

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije