Test riješio nedoumice: Da li crni automobili apsorbiraju više sunčevog zračenja

Radiosarajevo.ba
Test riješio nedoumice: Da li crni automobili apsorbiraju više sunčevog zračenja

Na sredini ljeta smo, kada temperature uveliko prelaze 30 stepeni Celzijusa. Posebno je teško onima koji u vrelim ljetnim danima moraju koristiti automobile.

Svakog ljeta javlja se dilema: Da li se na visokim temperaturama manje zagrijavaju automobili u svijetlim, preciznije bijeloj vanjskoj boji. Odgovor na to pitanje dali su eksperti švicarskog automobilskog kluba TCS.

Zaključak testa: Crni automobil apsorbira znatno više sunčevog zračenja i sunčeve energije nego bijelo obojeni automobil. U laboratoriju je simuliran europski ljetni dan s vanjskom temperaturom od 25 stepeni, korištenjem UV svjetla. Nakon 20 minuta na "žarkom suncu", vanjska temperatura bijelog automobile popela se sa 25 na 55 stepeni, dok je crni automobil bio zagrijan na čak 70 stepeni.

Zanimljiv podatak: Na testu je boja lagano utjecala na temperature u unutrašnjosti. Temperature od skoro 80 stepeni izmjerene su na instrumentnoj ploči u oba vozila nakon jednog sata, dok je u kabini, u visini glave vozača i saputnika, bilo oko 45 stepeni.

Zaštitna folija od sunca na vjetrobranskom staklu temperature u unutrašnjosti može održati na podnošljivijoj razini – na testu su izmjerena 32 stepena u visini glave vozača i saputnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije