Peugeot je odabrao: Ovo su najljepši modeli u historiji kompanije

Radiosarajevo.ba
Peugeot je odabrao: Ovo su najljepši modeli u historiji kompanije
/ FOTO: Peugeot
Uoči sajma Techno Classica u Essenu

Sajam Techno Classica u Essenu je najveća europska manifestacija klasičnih automobila koja ne okuplja samo fanatične ljubitelje oldtimera nego i sâme proizvođače u predstavljanju svojih historijskih modela. 

Ovogodišnja manifestacija na programu je od 6. do 10. aprila, a njemački uvoznik Peugeota poziva posjetitelje u halu 4 da vide najljepše modele u historiji francuske kompanije. 

To su po njihovom (i ne samo njihovom) mišljenju Peugeot 504 Coupé i Peugeot 504 Cabriolet. 

Prelijepe automobile kreirao je slavni italijanski dizajner Pininfarina čiji su pogoni u Torinu i izrađivali atraktivne karoserije koje su potom vozom prebacivane u sjedište Peugeota u Sochaux na završnu montažu motora, mjenjača i ovjesa. 

Peugeot 504 Coupé i Cabrio bili su dugački 4,36 metara, široki 1,7 metar, a visoki svega 1,35 m (Coupé), odnosno 1,36 m (Cabrio).

Prvobitne verzije iz 1969. godine pokretao je 1,8 litarski benzinac (97 KS), a tehnički vrhunac bila je ugradnja V6 benzinca (144 KS) spregnutog sa 5-stepenim ručnim mjenjačem ili General Motorsovim 3-brzinskim automatikom.

O kakvim se ljepotanima radi pokazuje podatak da su oba modela bila u proizvodnji punih 14 godina skoro bez ikakvih promjena. Ljubitelji estetike bi rekli – bezvremenski dizajn…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije