SUV / Pet zvjezdica za novi SEAT Ateca

19. 07. 2016. u 11:57:00 Promotivni tekst

Shares: 0

Novi SEAT Ateca osvojio je maksimalan broj zvjezdica na Euro NCAP testu.

Ovaj prvi SUV u historiji španskog brenda dokazao je visok stepen sigurnosti zbog čega je ocijenjen sa pet zvjezdica. Ateca je u svim kategorijama Euro NCAP testa dobila izvrsne ocjene, prije svega po pitanju sigurnosti putnika i djece, kao i za zaštitu pješaka, te takođe i za sisteme asistencije. Ovo priznanje dolazi prije lansiranja na tržište ovog novog modela.

SEAT Ateca prvi je model u okviru 18-mjesečne proizvodne ofanzive Seata koja obuhvata četiri nova modela, a među kojima je i SUV Crossover koji se očekuje 2017 godine. Odlikovanje je dodijeljeno u godini u kojoj je Euro NCAP povećao broj testova kao i standarde ocjenjivanja. Tako su zbog ocjenjivanja sigurnosti putnika i vozača korištene nove veličine i vrste testnih lutaka, te su povišeni kriteriji testiranja.

Za uspjeh modela SEAT Ateca zaslužni su savremeni sigurnosni sistemi koji dolaze u standardnoj opremi, a koji su izuzetno efikasni. Novi model, koji je dizajniran i razvijen u Barceloni, raspolaže kočionim sistemom u slučaju nezgode i Front Assist sistemom sa prepoznavanjem pješaka kojeg Euro NCAP testira još od 2016.godine. Pored toga, program sigurnosti ocjenjuje sistem za zadržavanje vozne trake, koji je opcionalan na svim modelima SEAT Ateca. Seatov novi SUV opremljen je sa sedam zračnih jastuka u standardnoj opremi uključujući zračni jastuk za koljena, kao i sigurnosne pojaseve sa zatezačima i ograničivačima težine na zadnjim i prednjim sjedištima. Ateca takođe raspolaže izvanrednim sigurnosnim sistemima kao što su Isofix i Top Tether pričvrsne kuke na vanjskoj strani zadnjeg sjedišta, asistent za duga svjetla, senzor za mrtvi ugao sa funkcijom upozorenja za promet nazad, Top view kamera, senzor za detekciju umora vozača, tempomat, te indikator za nevezani pojas nazad.

Nova Ateca će na jesen biti dostupna na tržištu BiH.

Tagovi: automobili SUV SEAT

NEMA KOMENTARA