Opel Insignia prešla 2.111 km s jednim punjenjem rezervoara

Radiosarajevo.ba
Opel Insignia prešla 2.111 km s jednim punjenjem rezervoara
Prosječna potrošnja iznosila 3,46 litara na 100 km

Opel Insignia je ekonomičan automobil srednje klase za koji – u verziji s 1,6 litarskim dizelašem (136 KS) – proizvođač navodi prosječnu potrošnju od 3,8 litara na 100 km. 

Obično se deklarirana potrošnja, ostvarena u idealnim uslovima, razlikuje od rezultata u realnom saobraćaju koji pokazuju više vrijednosti. 

Švajcarac Felix Egolf za volanom Opel Insignije 1.6 CDTI ecoFlex želio je dokazati da potrošnja u realnosti može biti i niža od deklarirane, pa se odlučio na neobičan poduhvat. 

Ovaj bivši pilot Airbusa krenuo je sa Insigniom iz švajcarskog Luzerna, vozio preko Visokog Schwarzwalda, zaustavio se u sjedištu Opela u njemačkom Rüsselsheimu, potom preko Münstera i Oldenburga stigao do krajnje tačke puta – Cuxhavena na Sjevernom moru. 

U povratku je vozio preko Hannovera, Kassela, St. Gallena, da bi putovanje završio u Zürichu. 

Na kraju se pokazalo da je Opel Insignia 1.6 CDTI ecoFlex prešla 2.111 km s jednim punjenjem goriva, odnosno da je prosječna potrošnja iznosila 3,46 litara na 100 km. 

Impresivan rezultat za snažni i ne baš tako lagani automobil srednje klase. 

Osim ekonomičnog dizelskog motora, zasluge za ovaj rekord pripadaju aerodinamičnoj karoseriji Insignije (koeficijent otpora zraka 0,26), pneumaticima s malim otporom kotrljanju, ali i suptilnom stilu vožnje Felixa Egolfa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije