Od 15. novembra obavezna zimska oprema, kazne za neposjedovanje i do 500 KM

Radiosarajevo.ba
Od 15. novembra obavezna zimska oprema, kazne za neposjedovanje i do 500 KM
/ Foto: Škoda
Za dva dana na teritoriji Bosne i Hercegovine bit će uvedena zakonska obaveza posjedovanja i korištenja zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete koji vladaju.

Tačnije, u periodu od 15. novembra 2017. do 15. aprila 2018. godine sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu, kako bi se mogli prilagoditi uslovima na cesti i biti sigurni učesnici saobraćaja.

Iz Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo napomenuli su šta se podrazumijeva pod obaveznom zimskom opremom.

Za motorna vozila do osam sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3.5 tona:

  1. Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4 milimetra);
  2. Pneumatici s ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4 milimatra i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova;

Za motorna vozila sa više od osam sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase preko 3.5 tona:

  1. Pneumatici sa zimskim profilom na pogonskim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4 milimetra), lanci za snijeg i priručni alat: lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kilograma;
  2. Pneumatici s ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4 milimetra) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta (pada snijeg i zadržava se na kolovozu, ugažen snijeg na kolovozu, kiša ledi na kolovozu ili zaleđen kolovoz) i priručni alat.

"Podsjećamo, u skladu sa članom 228. Zakona, ako ovlašteno lice zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlašteno lice isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila", napominju iz MUP-a KS-a.

Novčane kazne za neposjedovanje zimske i druge opreme:

  • 40 KM za vozača po članu 238. st. 1. tačka 38.
  • 500 KM za preduzeća ili drugo pravno lice po članu 234. stav 1. tačka 22.
  • 500 KM za fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost prevoza po članu 234. Stav 2. tačka 22.

Napominju i da tokom zimskog perioda može doći do zabrane ili ograničenja kretanja za određenju kategoriju vozila ili usmena naredba za prekid kretanja vozila i otklanjanje neispravnosti.

"Ovim putem apelujemo na sve vozače da na vrijeme osiguraju zakonom predviđenu zimsku opremu, te i na taj način doprinesu sopstvenoj, ali i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju", zaključuje se u saopćenju MUP-a KS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije