Benelli BN 251: Slavno ime u jeftinom pakovanju (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Benelli BN 251: Slavno ime u jeftinom pakovanju (FOTO+VIDEO)

Ko imalo prati motocikle, zna kakva se slavna tradicija krije iza imena Benelli. Radi se o jednom najstarijih italijanskih prozvođača dvotočkaša koji je osnovan 1911. u Pesaru. 

U ovom italijanskom gradu i danas je sjedište kompanije, makar se Benelli već 11 godina nalazi u vlasništvu kineske kompanije Qianjiang koja svoje proizvode u Europi plasira pod brand imenom Keeway.

Suradnja s Kinezima omogućila je Benelliju da dođe u posjed manjih agregata čiji bi samostalan razvoj bio prevelik finansjijski zalogaj za italijansku firmu, poznatu po snažnim sportskim motociklima. 

Jedan takav mali agregat našao se u ramu novog Benellija BN 251 koji je ovih dana predstavljen javnosti. 

Atraktivno dizajnirani motocikl pokreće jednocilindrični 4-taktni tečno hlađeni agregat zapremine četvrt litra koji razvija 25 KS pri 9000 obrtaja. 

Obzirom na "suhu" težinu motocikla od 143 kg, sasvim dovoljno za ne previše zahtjevne vozače koji traže lijep motocikl slavnog imena. 

Ako se izuzme mali agregat, Benelli BN 251 je u svemu ostalom "pravi motocikl": Čelični okvir može se pohvaliti zavidnom čvrstoćom, prednji ovjes je 41-milimetarska "up-side down" viljuška, straga centralni amortizer, na oba točka montirani su kočioni diskovi (prečnik 280 mm naprijed, 240 mm nazad).

Glavni adut Benellija BN 251 je cijena: U Europi košta oko tri hiljade eura.

Više slika novog Benellija BN 251 pogledajte u galeriji

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije