Beograd / Zastava još živi: Model NTV u Vojsci Srbije treba zamijeniti Pinzgauer i Puch

01. 06. 2019. u 21:04:00 J. M.

Shares: 12

Firma Zastava Auto, nekadašnji najveći proizvođač automobile na prostoru bivše Jugoslavije, prestala je postojati kada je kompaniju kupio Fiat i u Kragujevcu počeo montažu svog modela 500L.

U Kragujevcu su još neko vrijeme izrađivali privredna vozila sa znakom Zastave, no u maju 2017. godine firma Zastava Kamioni otišla je u stečaj.

Ni to nije bio kraj Zastave jer je od Zastava Kamiona nastala nova firma Zastava TERVO (terenska vozila) koja proizvodi namjenska vojna vozila.

zastava_NTV_007.jpg - undefined

Foto: MO Srbije

Prije nekoliko dana Zastava TERVO je predstavio novo terensko vozilo Zastava NTV razvijeno u suradnji s beogradskim Vojnotehničkim institutom koje bi uskoro trebalo ući u serijsku proizvodnju.

Govoreći o novom terenskom vozilu Zastava NTV, v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović je istakao da je reč o vozilu koje zajednički razvijaju Vojnotehnički institut i fabrika Zastava TERVO.

"Vozilo je napravljeno u dvije varijante, po zahtjevu taktičkog nosioca Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije. Po svim karakteristikama u svjetskom je vrhu i apsolutno prevazilazi sve što je do sada za tu namjenu na raspolaganju Vojsci Srbije. Imamo namjere da zamijenimo vrlo široku flotu raznih starih vozila, kao što su Puch, Pinzgauer, kao i razna TAM-ova vozila. To je flota koja je već zastarjela i niti su karakteristike na sadašnjem zahtevanom nivou, niti je rentabilno u njih ulagati", rekao je dr Nenad Miloradović, v.d. pomoćnika ministra odbrane Srbije za materijalne resurse.

zastava_NTV_003.jpg - undefined

Foto: MO Srbije

U kostrukcionom smislu, naglasio je Miloradović, izabrane su komponente i glavni podsistemi renomiranih svjetskih proizvođača najviše klase, a ostalo su uradili srbijanski inženjeri, stručnjaci i radnici u preduzeću Zastava TERVO.

"U konstruktorskim ispitivanjima vozila su prešla više od 2.000 kilometara. Vozilo ulazi u završna ispitivanja radi uvođenja u flotu, i očekuje se da se taj proces završi prije kraja ove godine i da se uđe u 'nultu seriju', odnosno opremanje Vojske Srbije", istakao je Miloradović.

Zastava NTV je napravljena u dvije verzije – kombi 8+1 i teretno vozilo kamion 2+1 s dodatnih osam mjesta u tovarnom sanduku. Vozilo je namijenjeno za teške terenske uslove, ima pogon 4x4, uz dodatnu nosivost od 1.400 kilograma plus 1.700 kilograma vuče dodatnog sredstva. Planirane su i razne vrste nadogradnji za potrebe jedinica, službi i rodova Vojske Srbije, objavljeno je na stranici Ministarstva odbrane Srbije.

NEMA KOMENTARA