Uskoro stiže novi Bentley Continental GT: Evo šta nas sve očekuje

0
Radiosarajevo.ba
Uskoro stiže novi Bentley Continental GT: Evo šta nas sve očekuje
Foto: Bentley / Bentley Continental GT

Nova, četvrta generacija Continentala GT bit će predstavljena u junu, kao prvi automobil izgrađen na novom Bentley pogonskom sklopu Ultra Performance Hybrid.

Isporučujući 782 KS i 1.000 Nm obrtnog momenta, u kombinaciji s 80 km električnog dometa i emisijom CO2 (WLTP) ispod 50 g/km, novi Continental GT označava značajan korak naprijed za Bentley. Ne samo da će to biti najsnažniji i najdinamičniji Bentley cestovni automobil u 105-godišnjoj historiji kompanije, bit će i najodrživiji – dok će zadržati ručno izrađeni luksuz i iznimne materijale koji su sinonimi za sve Bentleyje.

Najnovija generacija tehnologije šasije – uključujući aktivni pogon na sve točkove s vektoriranjem obrtnog momenta, upravljanje na sva četiri točka, elektronički diferencijal s ograničenim proklizavanjem, 48 V električnu aktivnu kontrolu protiv prevrtanja i nove, napredne amortizere s dva ventila. Novi dizajn i novi paket tehnologije zaokružuju najnoviju generaciju automobila koji je definirao moderni Bentley.

Volodimir Zelenski u noćnom videoobraćanju naciji priznao: "Stanje je teško"

Volodimir Zelenski u noćnom videoobraćanju naciji priznao: "Stanje je teško"

Prvobitno predstavljen 2002. godine, Continental GT započeo je ponovno rođenje Bentleya. Inspiraciju za dizajn i etos performansi Continentala GT potiču od R Type Continentala iz 1952. – najbržeg automobila s četiri sjedišta na svijetu u to vrijeme, koji je definisao koncept luksuznog Grand Tourera. Bio je to kruzer duge plovidbe za prelazak kontinenta – otuda i naziv. Continental GT usvojio je iste tri ključne dizajnerske linije – power line, bočni dio i kosi krov.

Utjecaj Continentala GT bio je ogroman – u četiri godine, godišnja prodaja marke popela se s otprilike 1.000 automobila na više od 10.000. Druga generacija Continentala GT predstavljena je u Parizu 2010. godine, a narudžbe su se primale od oktobra, a isporuke su počele početkom 2011. godine, javlja Autoportal.

Bentley Continental GT

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije