Novi Bentley kao replika legendarnog 'Speed Six': Proizvest će samo 12 primjeraka

0
Radiosarajevo.ba
Novi Bentley kao replika legendarnog 'Speed Six': Proizvest će samo 12 primjeraka
Foto: Bentley / Novi Bentley Speed Six

Pored modernih kupea, kabrioleta, velikih limuzina i predimenzioniranih SUV-ova, Bentley će svoju ponudu uskoro proširiti i ovim modelom. Ne, nije šala ili neki trik, Bentley će zaista pokrenuti serijsku proizvodnju automobila koji će biti izuzetno vjerna replika gotovo sto godina starog modela.

Legendarni Speed Six je jedan od najpoznatijih trkaćih automobila iz rane ere automobilizma. Pobijedio je na 24sata Le Mansa 1929. i 1930. godine i na nebrojenim drugim utrkama i dominirao automobilskim sportom u to vrijeme, piše Jutarnji.hr.

Njegove replike će biti izrađene po tačnim specifikacijama ovog modela, a Bentley se potrudio da sve do najsitnijeg detalja izgleda potpuno originalno, tako da u autu nema niti trunke modernih tehnologija.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Prvi primjerak je nedavno završen i sada je spreman za pokazivanje publici na Festivalu brzine u Goodwoodu. On nije namijenjen za prodaju već će poslužiti kao izložbeno i testno vozilo kompanije. Model je dio takozvane Continuation serije kojom Bentley namjerava oživjeti i kupcima ponuditi svojih nekoliko legendarnih modela.

Kompanija je još 2021. proizvela 12 primjeraka Bentley Blower Continuation modela koji su replike automobila iz 1929. godine. Prodavan je za oko dva miliona eura (3.9 miliona KM) i svi primjerci su odmah razgrabljeni.

Novi Bentley Speed Six
Foto: Bentley: Novi Bentley Speed Six

Za novi-stari Speed Six Bentley je koristio mnogo originalnih crteža, nacrta i bilježaka kako bi ga vjerno replicirao. Automobil je nastao na osnovi jednog primjerka iz 1930. godine koji je izrađen specijalno za 24 sata Le Mansa. Automobil je tada bio poboljšan u odnosu na model iz 1929. i zato je kompanija željela izraditi kopiju baš tog modela.

Novo izdanje legende koristi repliku originalnog 6,5-litrenog motora sa šest cilindara koja razvija 208 KS te tako snagom od originala odstupa za maksimalno 5 KS. Za sklapanje motora Bentley je morao izraditi čak 600 novih dijelova.

Automobil je ukrašen autentičnim materijalima i ponuđen u pet boja koje su se koristile prije stotinjak godina. Tokom sljedećih šest mjeseci, prvi proizvedeni model će proći testni program koji predstavlja ekvivalent od 35.000 km vožnje cestom i 8.000 km vožnje na trkaćoj stazi, a zatim kreće serijska proizvodnja.

Za izradu svakog primjerka Bentley će trebati otprilike 10 mjeseci rada. Svih 12 automobila trebalo bi biti gotovo do kraja 2025. godine, a kupci će ih moći specificirati po svojim željama.

Novi Bentley Speed Six
Foto: Bentley: Novi Bentley Speed Six

Cijena novog-starog Bentleya je oko dva miliona eura (3.9 miliona KM).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije